Alexandr Mitrofanov: Polský novinář o nitkách vedoucích do Kremlu. A nejde jenom o Polsko

1. září 2017

Bestsellerem letošního léta se v Polsku stala kniha Tomasze Piątka "Macierewicz a jeho tajemství". Antoni Macierewicz, dlouholetý polský politik, je momentálně ministrem obrany ve vládě premiérky Beaty Szydłové ze strany Právo a spravedlnost ovládané Jaroslavem Kaczyńským.

Autor o obsahu své práce řekl toto: „Kniha se dotýká četných, dlouholetých a mnohostranných projevů provázanosti ministra obrany Antoniho Macierewicze s ruským a zároveň globálním gangsterem finančníkem Semjonem Mogilevičem, stejně jako se sovětskou a později ruskou vojenskou výzvědnou službou GRU, protože Mogilevič s GRU těsně spolupracuje. Spolupracuje také s ruskou civilní rozvědkou FSB a především s Kremlem. Z různých zdrojů víme, že Mogilevič je odedávna Putinovým přítelem, léta s ním spolupracuje.“

Kniha vyšla 26. června nákladem 10 tisíc výtisků, ale nebývalý zájem si vynutil dotisk a ke konci července se už prodalo 100 tisíc výtisků. Macierewicz zažaloval autora za údajné ohrožení veřejného činitele.

Práce je nabita fakty, odkazy, svědectvími a Piątek nenechává čtenáře na pochybách, co si o politikovi, kterému se věnoval, myslí. Popisy provázanosti lidí z SB (obdoba československé StB) s jejich agenty v řadách protikomunistické opozice jsou doplněné odkazy na sovětské a později ruské tajné služby, které měly snahu celý proces zastřešovat.

Logo

Úspěchy ruských tajných služeb

Autor neváhá připustit, že celá navenek rusofobní strana Právo a spravedlnost objektivně pomáhá Kremlu. Piątek je přesvědčen, že sovětské tajné služby v jejich současné ruské podobě se dodnes snaží tahat za nitky a používají k tomu své bývalé svěřence, kteří nyní mají značnou váhu v byznysu i v politice.

Líčený nejasný původ počátečního kapitálu někdejších spolupracovníků tajné policie, později milionářů, vzájemná pomoc mezi hochy z byznysu, co spolu mluvili ještě jako komunističtí funkcionáři, to všechno by bylo poutavé i pro českého čtenáře, protože najde shodné rysy s naším vývojem.

V obecné rovině kniha vyvolává otázku, jak ještě dlouho budou vystupovat coby důležitá síla v někdejších zemích socialistického bloku ruské tajné služby. Uplynulo přece téměř 30 let od změny režimu. StB, SB a další odrůdy komunistické tajné policie v jednotlivých zemích jsou dávno minulostí.

Žhavou současností je ovšem vládnutí tajných služeb v dnešním Rusku, kde je řídící věrchuška až na malé výjimky tvořena bývalými důstojníky KGB. Kremelský přítel českého prezidenta Miloše Zemana, Vladimir Jakunin, byl rovněž dlouholetým komunistickým špionem.

Let My People Live, konference, Vladimir Jakunin

Úspěchy ruských tajných služeb v postkomunistických zemích lze vysvětlit dvěma hlavními faktory. V každé z nich mají své lidi, kteří jsou ochotni, ať už z jakýchkoli důvodů, aktivně pracovat pro naplnění kremelské strategie skrytě, nebo veřejně.

A pak těží z nevratně pozměněného vědomí velkého množství občanů starší generace, kterým se vrací černobílé vnímání světa, jež jim vtloukli do hlav, když byli mladí. Tento jev může vymizet jen s biologickým odchodem nositelů.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio