Alexandr Mitrofanov: Na Lubjance má stát buď nepřítel Západu, nebo bolševický kat

26. únor 2021

Ve chvíli, kdy posloucháte nebo čtete tento komentář, běží až do 5. března hlasování Moskvanů. Mají si zvolit pomník. Buď bude na náměstí před budovou tajné služby FSB stát kníže Alexandr Něvskij (1221 až 1263), anebo první šéf bolševické tajné služby Felix Dzeržinskij (1877 až 1926).

Do 22. srpna 1991 už tam pomník od roku 1958 stál. Byl to Dzeržinskij. V srpnu 1991 ale dav, který slavil pád prosovětských pučistů ze Státního výboru pro mimořádný stav, chtěl vzít ztečí budovu KGB. Nakonec si vybil zlost na pomníku, který byl demontován. Je nepoškozený. Může se vrátit.

Čtěte také

Proč je najednou nutné mít pomník tam, kde téměř třicet let nic nestojí? Úřady to zdůvodňují náhle vyvstalou potřebou umístit před tajnou službu architektonickou dominantu.

Exmistr světa v šachu Garry Kasparov, který léta žije v emigraci, kam odešel po politickém pronásledování v Rusku, si ale myslí, že jde jen o další odvádění pozornosti, které Kreml nasadil ve snaze, aby lidé zapomněli na nedávné protesty a přestali si povídat o Alexeji Navalném.

Rudá fontána

Podle Kasparova je jedno, koho tam postaví. „Může to být Dzeržinskij, nebo Něvskij, stejně tam bude tryskat rudá fontána, aby to odpovídalo krvavé minulosti,“ řekl. Spisovatel a publicista Viktor Šenderovič měl podobný názor: „Máme si zvolit mezi dvěma vrahy, mezi dvěma symboly bezpráví, krveprolití, války proti vlastnímu lidu.“

Čtěte také

Krvavé činy Felixe Dzeržinského byly důkladně popsány dokonce v samotném Rusku v čase mezi dobou jedné a druhé nesvobody. Stalo se to na konci Gorbačovovy přestavby a pokračovalo přes Jelcinovo prezidentství. V dnešním Rusku spoutávaném stále novými zákazy interpretace dějin na úrovni zákonů je něco takového málo pravděpodobné.

Rozhodne lid?

Šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov popsal, jak vznikla iniciativa vrátit Dzeržinského na Lubjanku. Stojí za tím spolek Důstojníci Ruska, který vyznává hodnoty spojené s komunistickým režimem. Venediktovovi řekl jeden z hodnostářů Důstojníků Ruska, jistý generálporučík, že pokud tam protlačí Dzeržinského, bude to znamenat, že se oni vrátili a už nikdy neodejdou.

Kdo je však Alexandr Něvskij? Široké publikum o něm neví nic. Starší generace si ho představuje jako vlasteneckého herce Nikolaje Čerkasova, který zahrál Něvského v proslulém stejnojmenném filmu Sergeje Ejzenštejna z roku 1938. Šlo o produkci na Stalinovu objednávku.

Pravý Něvskij byl mongolský vazal a snažil se o co největší propojení ruských zemí se Zlatou hordou. Proto by byl jeho současný pomník podle politoložky Jekatěriny Šulmanové symbolem nepřátelství Ruska vůči Západu a přátelství s velkým východním sousedem, tedy Čínou.

Alexandr Mitrofanov

Hlasování Moskvanů sice běží, ale rozhodnutí nepřinese. Podobu pomníku na Lubjance určí Vladimir Putin.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio

Související