Alexandr Mitrofanov: Kauza Golunov a kosmonauti, vládci ulic

14. červen 2019

O okolnostech kauzy ruského investigativního novináře Ivana Golunova se informovalo i u nás, proto jen stručné shrnutí. Byl zadržen v Moskvě na ulici.

Policie vydala zprávu, že je podezřelý z výroby a distribuce drog, zveřejnila snímky bytové varny. Téměř ihned se ukázalo, že snímky jsou zfalšované. 

Libor Dvořák: Tažení proti ruskému investigativnímu novináři Golunovovi

Investigativní novinář Ivan Golunov stráví dva měsíce v domácím vězení

Nikulinský soud města Moskvy rozhodl, že investigativní novinář Ivan Golunov, zatčený ve čtvrtek pro údajné držení narkotik, stráví další dva měsíce v domácím vězení.

Vyvolalo to velkou odezvu. V Rusku je veřejným tajemstvím, že policie plní plán tak, že lidem podstrkuje drogy, které nikdy neužívali. Okamžitě se zmobilizovali novináři, kteří zorganizovali personální protesty u sídla moskevské policie. Tento druh protestů je v Rusku legální, přesto byli první účastníci zadrženi policií a odvezeni na stanici, později propuštěni. 

Neobvyklá solidarita ale pokračovala a rostla. Byla monitorována nahoře a jako na povel se k ní připojila média a jednotlivci jinak za všech okolností hájící Kreml. Za Vladimirem Putinem zrovna přišla ombusdmanka, jinak generálmajorka policie ve výslužbě, a otázku Golunova v pracovním rozhovoru nadnesla.  

Putinovi klesá oblíbenost. Pomohl by dobrý skutek, který by zaujal i protivníky. Takže za několik hodin musel vystoupit ministr vnitra a sdělit, že Golunov je nevinný, a že zároveň dostane prezident žádost o propuštění vysokých policejních náčelníků v Moskvě, kteří jsou za zfalšování tohoto případu zodpovědní. Putin je později odvolal z funkce. Moskevští policisté nyní sbírají podpisy pod petici, aby byli uvedeni zpět do úřadu.

Kdo je tady vítězem?

Po Golunovově propuštění propukla v novinářských kruzích euforie, jako kdyby ruská sborná vyhrála fotbalové mistrovství světa. Nechyběly nadšené výkřiky, že toto je ten pravý Den vítězství.

Libor Dvořák: Ruský novinář Golunov propuštěn na svobodu

Ruský novinář Ivan Golunov propuštěn na svobodu

Ruské úřady ukončily trestní stíhání investigativního novináře Ivana Golunova, kterého minulý týden zadrželi moskevští policisté pod záminkou obchodování s drogami.

Byly však slyšet i střízlivé hlasy. Vyvolalo je chování samotného Golunova a šéfredaktorů médií, kteří za jeho propuštění orodovali nahoře. Vyzvali kolegy i ostatní, aby další den nechodili na manifestaci proti policejní zvůli, ale šli oslavit Den Ruska a trochu se napili, jak se o svátku patří.

Leckdo to dešifroval jako podmínku státní moci, která navíc prostřednictvím svých lidí v mediální sféře už nahlásila a povolila jinou manifestaci 16. června. Demonstraci 12. června zakázala. Přesto do centra Moskvy přišlo hodně lidí. A také příslušníci speciálních jednotek, kterým se kvůli jejich výzbroji v Rusku říká kosmonauti.  

Manifestace probíhala klidně. Ale policie nejdříve zaútočila na lidi, kteří měli tričko s nápisem „Jsem Ivan Golunov“, pak se přestala omezovat a zatýkala každého, kdo jí přišel do cesty. Celkově bylo odvezeno po hrubých zásazích proti demonstrantům s následnými fyzickými zraněními, 530 lidí, jak uvedl lidskoprávní server OVD Info.

Alexandr Mitrofanov

Státní moc rychle vyvedla naivní občany z omylu, kdo je tady vítězem. Kremelská média se obořila na nevděčníky, kterým úřady vyšly vstříc, ale oni si toho neumějí vážit.

Jeden za druhým se nyní v ruských nerežimních médiích objevují texty, v nichž autoři nadávají státní moci a píšou, že takhle to dál nejde. V ulicích ale vládnou kosmonauti.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio