Alexandr Mitrofanov: Jak Putin prodělal sociologickou plastiku

31. květen 2019

Než se pustíme do hlavního tématu dnešní úvahy, dlužím posluchačům a čtenářům informaci, jak to běží v Jekatěrinburgu.

Tam pokračuje spor o to, zda na místě veřejného parku postavit pravoslavný chrám či nikoliv.

Alexandr Mitrofanov: Park, nebo chrám v Jekatěrinburgu? Impérium chystá úder

Demonstrace proti výstavbě pravoslavného chrámu v Jekatěrinburgu

Před týdnem jsem zde psal o konfrontaci ve čtvrtém největším ruském městě Jekatěrinburgu, kde se střetli obyvatelé s pravoslavnou církví a místními úřady.

V končícím týdnu uvedlo několik aktivistů, kteří se zapojili do protestů proti výstavbě chrámu započaté bez jakýchkoli konzultací s obyvateli, že je kontaktovali zástupci represivních složek, přesněji kriminální policie, Rosgvardije a FSB. Pozoruhodné je, že ve dvou ze čtyř případů se aktivisté odmítli podrobit výzvě k výslechu.

Nyní o zázraku, který se stal ve věci oblíbenosti prezidenta Vladimira Putina. Agentura pro výzkum veřejného mínění VCIOM, která je stoprocentně vlastněna ruským státem, publikovala nedávno výsledky jednoho ze svých průzkumů, podle něhož úřad prezidenta jako ústavní instituci hodnotí kladně 65,8 procenta dotázaných, ale osobní popularita Vladimira Putina klesla na nejnižší bod za posledních třináct let a dělá jen 31,7 procenta.  

Šéf agentury VCIOM Valerij Fjodorov se pak nechal slyšet, že nízká důvěra k Putinovi je spojena s tím, že ho lidé stále častěji vynechávají mezi politiky, kterým důvěřují. Řekl: „Za poslední tři roky není líp. I když krizi máme za sebou. Proto tkví hlavní problém v tom, že lidé nevidí ani nevěří, že zítra bude líp než dnes.“

Na Putina ani nevzpomněli

To se nahoře nelíbilo. Z Kremlu veřejně zazněl nespokojený hlas Putinova mluvčího Dmitrije Peskova. Tlumočil šéfovo zadání státním sociologům, že mají vysvětlit, jak je možné, že důvěra v něj prudce klesá, když zároveň vykazují růst volebních preferencí téže osoby, kdyby byly nyní prezidentské volby. „Jde o složitou analýzu, ale doufáme, že po nějakém čase se přece jen objeví,“ prohlásil mluvčí. 

Alexandr Mitrofanov: Scénáře Putinova tranzitu moci a trend militarizace

Vladimir Putin

Zpráva o tom, že prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev po bezmála třiceti letech ve funkci odstoupil, zasáhla ve druhé polovině končícího týdne přirozeně nejvíce samotný Kazachstán.

Jaký div, že vyhodnocení a vysvětlení situace v souladu s uloženým úkolem nepřišlo od sociologů VCIOMu po nějakém čase, ale hned. Agentura bleskově provedla nový průzkum a zásadně změnila metodiku pokládání otázek.

Dříve dostávali respondenti dotaz: „Komu v politice důvěřujete?“ Pak dodávali jména příslušných politiků sami, ale přitom páchali tu nepravost, že často si na Putina ani nevzpomněli. Nová metodika dotázaným pomohla a zajistila, aby se toto již nemohlo přihodit. Teď otázka zněla: „Důvěřujete Vladimiru Putinovi či nikoliv?“ 

Nový přístup přinesl nové, mnohem pozitivnější výsledky. Zatímco podle starých, zjevně nevlasteneckých metod důvěřovalo Putinovi jen 31,7 procenta respondentů, nyní se atmosféra ve společnosti pronikavě zlepšila a důvěru k prezidentovi pociťuje 72 procent dotázaných.  

Alexandr Mitrofanov

Zdá se, že VCIOM unikl tomu nejhoršímu. Jenže problém teď může mít jiná agentura, FOM, která ve stejnou dobu vydala vlastní průzkum a tam má Putin důvěru pouze 62 procent respondentů. Jak asi tamní sociologové vysvětlí Kremlu zaostávání o deset procent za státními kolegy, kteří již pochopili a napravili svou chybu, je zatím ve hvězdách.

Putin se ale po sociologické plastice musí cítit dobře.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio