Alexandr Mitrofanov: Iniciativa Evropské hodnoty chce bít na poplach

17. duben 2015

Ve čtvrtek se v Praze představila občanská iniciativa Evropské hodnoty. Chce podpořit principy liberální demokracie ve střední Evropě. V pozadí je aktivní think-tank mladých lidí, který monitoruje českou politiku. Má také název Evropské hodnoty. Iniciativa ale hodlá mít širší záběr a zaštiťují ji známé osobnosti.

Během prezentace promluvili o důvodech, proč se k této iniciativě přidali, bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář, bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček, bývalý eurokomisař a ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Jsou v dozorčí radě iniciativy, Kolář je jejím předsedou a Rouček místopředsedou.

Kromě toho se vyznali z osobního pocitu nutnosti evropské hodnoty v současné době nejen chránit, ale bít na poplach, protože jsou ohroženy, bývalý studentský vůdce z roku 1989 Jan Bubeník, rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer a členka vedení a manažerka vládních programů IBM ČR a SR Milena Jabůrková.

Jsou to členové dozorčí rady iniciativy, v níž je také ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek a prorektorka Univerzity Karlovy Lenka Rovná.

Čtěte také

Všichni řečníci se snažili sdělit skutečnost, která je pro ně osobně neoddiskutovatelná. Ve dvojím ohni neliberálních tlaků jednak z Ruska, jednak od radikálního islamismu může způsob života podle hodnot, které máme v Česku, v historicky krátké době jednoduše zmizet.

A budeme převálcováni jinou civilizací. Mluvil o tom také hlavní řečník, generál Petr Pavel.

Slavnostní odhalení památníku štábního kapitána Václava Morávka, Petr Pavel

Kdyby to bylo jasné všem lidem v Česku, nebyl by problém tomuto nebezpečí čelit. Jenže stav je takový, že část populace se na zničení současného způsobu života masochisticky těší, protože zrovna jí dnešní svět z různých důvodů nevoní.

A další část jen blaženě přebývá v nevědomosti, co se vlastně kolem nás, ale i v naší zemi momentálně odehrává.

Čtěte také

Proto chce iniciativa mimo jiné rozšiřovat povědomí o důležitosti principů liberální demokracie a vlády práva v domácí i zahraniční politice zejména mezi mladými lidmi. Má naplánovány debaty v regionech. Začne v jižních Čechách.

Zdalipak z účastníků iniciativy vzejde kandidát na prezidenta České republiky, zůstává otevřenou otázkou. Zatím se k tomu nikdo nehlásí.

Monika MacDonagh-Pajerová ve volné debatě pak říkala, jak jí to připomíná iniciativy, u jejichž zrodu byla na přelomu století. A pak se divila, že já, takový skeptik, dokážu říct, že tento pokus třeba může dopadnout jinak.

Monika MacDonagh-Pajerová, předsedkyně sdružení ANO pro Evropu

Protože Děkujeme, odejděte! a Česká televize – věc veřejná byly sice hodně slyšet, ale pak brzy vyšuměly bez výsledku.

Tehdy se ke kormidlu dostali lidé většinou mladí. Dnes to zaštiťuje řada matadorů ať už v politice, diplomacii či ve školství. Tehdy byli nepřáteli Václav Klaus a Miloš Zeman, bubáci znační, leč domácí.

Dnes hrozí nebezpečí zvenčí a Klaus se Zemanem jsou vedle tohoto mraku dva špinavě šedé obláčky.

Záleží ovšem na tom, jestli iniciativa dokáže lidem vysvětlit, že toto nebezpečí je reálné a co hrozí bezprostředně jejich zavedeným životům.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio