Alexander Tolčinský: Zastavím kohokoli!

22. květen 2014

Zastavím kohokoli, kdo by se pokusil o intervenci na běloruské území. I kdyby to byl Vladimír Putin. To jsou slova běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, která pronesl před ruskými médii krátce před prvním kolem prezidentských voleb na Ukrajině.

Zároveň kritizoval východoukrajinské separatisty z Doněcké a luhanské oblasti za jejich nedávná referenda o nezávislosti na vládě v Kyjevě. Ukrajina musí být jednotná, celistvá jak její západní, tak východní část, tvrdí běloruský prezident. Toto prohlášení ale není tak odvážné jak se může zdát.

Lukašenko, dosud věrný spojenec Moskvy už několik týdnů bojuje s obavami, aby se Vladimír Putin nepokusil provést něco v zájmu ruskojazyčných občanů, jako to bylo v případě Krymu i v Bělorusku. Vzhledem k chladným reakcím Kremlu na prosby separatistů na Ukrajině, aby jim Rusko poskytlo pomoc, se ale takový scénář nejeví jako reálný.

Běloruský prezident si je jistě vědom toho, že kdyby se k tomu v Rusku skutečně odhodlali, jen těžko by tomu bránil. Bude v tom jistě i politický kalkul. Podobnými prohlášeními by jistě získal body pro případnou podporu při pokusech snížit téměř 100 procentní závislost na Rusku. Své postoje opakuje od chvíle, kdy svržený prezident Ukrajiny Janukovyč prchl do Ruska a zcela ztratil vliv.

Lukašenko se prý cítil osobně uražen, protože někdejší ukrajinský vůdce v jeho očích zpochybnil celou garnituru post sovětských vládců a jejich schopnost řídit své země. Na rozdíl od Moskvy tvrdil, že krvavé události na Ukrajině způsobil právě Janukovyč, jeho nekompetence a korupční skandály.

Postsovětští vůdci se skutečně obávají dalšího postupu Kremlu. Lukašenko je v centru pozornosti i díky tomu, že úspěšně probíhá mistrovství světa v ledním hokeji. To je pět let pečlivě připravovaná akce, která se uskutečnila, ač mnozí vyzývali Mezinárodní federaci ledního hokeje, aby Bělorusku pro porušování lidských práv konání šampionátu odebrala.

Bělorusové vyhlásili hokejový šampionát za nekuřácký, pivo se ale prodává i přímo na stadionu

Opoziční výzva nazvaná „Nehraj s diktátorem,“ zůstala nevyslyšena, stejně jako v podobném duchu znějící rezoluce Evropského parlamentu. Ani po tvrdých zásazích prezidenta Lukašenka proti opozici po jeho čtvrtém zvolení do funkce prezidenta v prosinci 2010 se nic nezměnilo.

Od počátku mistrovství bylo v Bělorusku dočasně uvězněno minimálně 30 osob, vystupujících proti prezidentovi. Jejich seznam zveřejnilo v Bělorusku nelegální centrum pro ochranu lidských práv Wiasna. Nedošlo k žádným pokusům o protesty a fanoušci z celého světa hovoří o Minsku jako o poklidném a moderním evropském městě. Někteří opoziční aktivisté byli zadrženi doma, jiní zatčeni na ulicích. Po několika hodinách se dostali před soud a většinou ti samí milicionáři, kteří je zatkli, proti nim vypovídají, že se pokoušeli narušovat veřejný pořádek. Postižení pak dostanou až 25 dní vězení. Propuštěni budou až po skončení mistrovství.

Lukašenkovi se tak zřejmě podaří zachovat zdání, že vše je v jeho zemi v pořádku. Pro řadu lidí to bude možná jediná možnost, jak se do Běloruska podívat. Pokud jste totiž měli zakoupenou vstupenku, nebylo nutné shánět běloruské vízum. A občané běloruští? Ti si teď zřejmě říkají, lepší u nás doma, než na Ukrajině.

Já jsem se nedávno při pobytu v jejích východních regionech, zmítaných ozbrojenými střety setkal opakovaně s názorem, že vzorovým ochráncem zájmů svých občanů je právě běloruský prezident Lukašenko. Navzdory kritice ze západních zemí a sankcím, které uvalily na Lukašenka a desítky jeho spolupracovníků.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio