Alexander Tolčinský: Záhřebská procházka po 18 letech

29. červen 2013

Právě před osmnácti lety jsem se poprvé v životě procházel po náměstí bána Jelačiče. Je to menší obdoba našeho Václavského náměstí, také tady dominuje jezdecká socha státníka, nicméně bán Jelačič se na rozdíl od svatého Václava nikdy svatým nestal.

Tehdy vládl městem strach, chorvatská armáda se chystala na rozhodující ofenzívu proti vzbouřeneckým srbským oblastem. Dotklo se to i mě, když tehdy v roce 1995 v kavárně kontrolovala vojenská policie moje doklady, zda se náhodou nesnažím vyhnout povolávacímu rozkazu. Pro občana jiné země to ale nakonec bylo bez problémů.

Centrum Záhřebu zatím působí klidně, vojenská policie mne nepronásleduje, ani se neozývají varovné sirény před tehdy hrozícím srbském ostřelování města. I když jsou v plném proudu přípravy na nedělní centrální oslavy dne vstupu Chorvatska do Evropské unie. Kolik dorazí slavit lidí je otázkou, jak se zdá, politici by mohli na Jelačičově náměstí působit poněkud osaměle.

Obyvatelstvo se bojí, aby nakonec na tom nebylo ještě hospodářsky hůř než dosud, i když dodnes hodnotí boj za nezávislost přes 90 procent občanů jako správné rozhodnutí.

Jenže co se nedozvídám? Ekonomové z pěti zemí, tedy z Chorvatska, Srbska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory začínají tvrdit, že jedinou záchranou pro všechny churavé ekonomiky jejich států bude jakýsi Benelux zmíněných pěti zemí. Tedy nová, více hospodářská Jugoslávie. Nabízí se otázka. Nešlo tohle udělat v klidu před 20 lety? Nebyly všechny ty statisíce obětí a miliardové škody zcela zbytečné? To je spíše úkol pro historiky.

Na závěr jedna poznámka. Zmíněný „balkánský“ Benelux by měl postupně zahrnout například i Polsko, Ukrajinu, Rumunsko, Itálii nebo Rakousko. O České republice se v plánech vůbec nehovoří. Tedy alespoň zatím.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.