Alexander Tolčinský: Vzdaluje se Ukrajina Evropské unii?

2. květen 2013

Na propuštění Julie Tymošenkové je příliš brzy. Toto oznámení vydala tisková služba ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Stalo se tak v reakci na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který v úterý dospěl k závěru, že byla v roce 2011 bývalá ukrajinská premiérka uvězněna a později odsouzena v rozporu s evropskou konvencí pro lidská práva, na níž Ukrajina přistoupila.

Skutečným důvodem prý nebylo překročení pravomocí při uzavírání nevýhodné dohody o dodávkách plynu z Ruska, ale politická msta prezidentových stoupenců. Evropský soud pro lidská práva, kam Tymošenková podala prostřednictvím svých právníků stížnost, jí dal za pravdu ve věci protizákonného zatčení a uvěznění, odmítl však tvrzení, že byla v ukrajinském vězení mučena.

Prezidentská rada pro udělování milosti konstatovala, že bývalou premiérku nelze propustit, protože kromě zmíněné causy ruský plyn probíhají ještě dvě soudní líčení. První ve věci podezření, že Tymošenková nechala zlikvidovat svého někdejšího obchodního partnera a poslance Jevhena Ščerbaně a také, že falšovala dokumenty o společnosti Jednotné ukrajinské energetické systémy. V jejím čele v polovině devadesátých let stála.

Jak známo, udělil ukrajinský prezident před několika týdny milost bývalému ministru vnitra vlády Tymošenkové Lucenkovi. Kyjevský politolog Serhij Hajdaj vysvětluje Janukovyčovu neústupnost v cause Tymošenková obavou z toho, že by se vůdkyně opozice mohla po svém propuštění dostat zpět k moci a naopak si vyřizovat účty s ním. Současná hlava státu by prý změnila názor, kdyby jí někdo byl schopen garantovat, že by ex premiérka nekandidovala v následujících prezidentských volbách v roce 2015. Propuštěný Lucenko není v tomto ohledu jako kandidát opozice nebezpečný. V poslední době začal kritizovat prezidentovi odpůrce.

Za dva roky už ale bude dávno vyřešeno současné ukrajinské dilema. Nejpozději v listopadu na summitu takzvaného východního partnerství, což je integrační program pomoci Evropské unie některým post sovětským republikám, musí být rozhodnuto, zda bude podepsána už parafovaná asociační smlouva Ukrajiny s Evropskou unií. Brusel tlačí Janukovyče k reformám, které by podpis umožnily. Některé Kyjevu nakloněné státy unie jsou dokonce ochotny přistoupit k podpisu smlouvy i za podmínky, že Tymošenková propuštěna nebude. Asociační smlouva tak či onak vstoupí v platnost až poté, co jí ratifikují všechny členské země a samotný podpis by byl vstřícným gestem, ale bez právní platnosti.

Pokud z podpisu sejde, Ukrajina pravděpodobně přistoupí k celní unii Rusko Bělorusko Kazachstán a dostane se definitivně do sféry vlivu Moskvy a plánu Ruska vytvořit něco na způsob EU, ale v post sovětském prostoru. Brusel by tím prohrál další boj o vliv ve východní Evropě stejně, jako se už stalo v případě Lukašenkova Běloruska.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.