Alexander Tolčinský: Východní Ukrajina. Je válka to správné slovo?

5. květen 2014

Tuto otázku položili v souvislosti s nejnovějším vývojem na Ukrajině polskému ministrovi zahraničí Radoslawovi Sikorskému. V televizním rozhovoru konstatoval, že jde o válku nevyhlášenou, kterou vojenští specialisté nazývají hybridní.

Je to boj suverénního státu – v tomto případě Ukrajiny, proti vzpouře žoldáků a diverzantů, kteří se pod tlakem ruské propagandy těší podpoře východoukrajinských rusky mluvících regionů.

Jak jsem měl možnost na vlastní oči vidět vývoj na východní Ukrajině, kromě ozbrojených formací lidí, bojují proti sobě také dvě propagandy. Lidé v Doněcku neradi naslouchají vyjádřením politiků z Kyjeva, kteří se dostali k moci svržením prezidenta Janukovyče, nicméně ač byl Doněck jeho tradiční baštou, lidé ho nyní vesměs považují za podvodníka. Ruským televizním stanicím ale naslouchají ochotně.

Ukrajinské pokusy znovu získat kontrolu nad povstalci drženými Slavjanskem a Kramatorskem ztroskotávají především na nezkušenosti a slabé výzbroji její armády.

Čtěte také

Proruští rebelanti už vzhledem k faktu sestřelení několika ukrajinských vrtulníků jistě nemají svou výzbroj nakoupenou ve vojenských výprodejích a jsou dobře vycvičeni k jejímu používání.

Vláda v Kyjevě se v separatistických regionech nemá čeho chytit. Obyvatelstvo jí nepodporuje, místní policie je prakticky bezmocná. Policista, který zasahuje proti proruským sousedům ve jménu Ukrajiny, je postavou více méně fiktivní.

Osobně nevěřím, že se za současného rozložení sil podaří zmíněné bašty separatistů ukrajinským silám dobýt a udržet. Nasazení úřady v Kyjevě nově zřízené dobrovolnické Národní gardy a její střet s proruskou Národní obranou Donbasu může spíše přilít olej do ohně.

Ukrajinští vojáci ve vesnici Andrejevka blízko Slavjansku

Vojenské pokračování konfliktu nemá vítěze. Jediným řešením je obnovení ženevských jednání pod záštitou OBSE a příměří. A pak také státy, které budou garantovat případné odzbrojení separatistů, kteří se dobrovolně nařízením vlády z Kyjeva nepodrobí.

Hrozí stále vojenský zásah Ruska na Ukrajině? Kritický může být 9. květen, který v Rusku slaví jako den vítězství nad fašismem. Ruská propaganda označuje jednotky věrné vládě v Kyjevě za banderovce a fašisty. A ti by v případě ruského zásahu ve prospěch rebelů utrpěli na východě Ukrajiny porážku v symbolické datum.

Čtěte také

Na různé symboly připomínající éru Sovětského svazu a vojenských úspěchů při porážce fašismu jsem během svého pobytu ve Slavjansku narazil mnohokrát. A místní na definice vlády v Kyjevě jako banderovce lačné ruské krve slyšeli.

Když jsme se s jedním českým kolegou bavili v naší mateřštině na slavjanském centrálním náměstí, začala na nás jistá žena středního věku hulákat, co si dovolujeme mluvit ukrajinsky.

Když jsme se pokoušeli kontrovat, že se mýlí a že mluvíme česky, opodál stojící mladík konstatoval, že to je to samé svinstvo. A že jsme zapomněli na to, že jsme Slované a místo mozku už prý máme dolary.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio