Alexander Tolčinský: Ukrajinská expremiérka je už dva roky ve vězení

6. srpen 2013

Včera uplynuly dva roky od uvěznění bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. Ta byla za mříže odvedena přímo ze soudní síně v Charkově. Oficiálním důvodem bylo údajné pohrdání tribunálem a urážky některých osob svědčících v procesu.

V říjnu 2011 byla odsouzena k sedmi letům za zneužití pravomocí při podpisu dohod o dodávkách ruského plynu. Případ vyvolal kontroverze a Evropská unie obvinila ukrajinského prezidenta Janukovyče, že si prostřednictvím soudu vyřizoval s Tymošenkvou osobní účty.

Uvěznění Julie Tymošenkové bylo opakovaně kritizováno v Bruselu. I podle letošního verdiktu Evropského soudu pro lidská práva byl tento krok příkladem selektivní spravedlnosti a politickou pomstou prezidenta Janukovyče.

Ukrajina nejen geograficky leží mezi Evropskou unií a Ruskem. O vliv v zemi usilují obě strany. Rusko láká Kyjev ke vstupu do celní unie Rusko-Bělorusko-Kazachstán. Snaží se Ukrajinu nalákat na snížení cen dodávek plynu a i ropy, která by zlevnila následkem zrušení cel. Evropská unie je na druhou stranu největším obchodním partnerem Ukrajiny. Vstoupit do obou uskupení je vyloučené. Moskva to dala jasně najevo prohlášením ministerstva zahraničí, že ani Ukrajina nemůže být v uvozovkách „těhotná“ dvakrát zároveň.

Prezident Janukovyč propuštění premiérky odmítá. Oboustranně přijatelné řešení, se ale na obzoru jak se zdá rýsuje. Vyjednavači Evropské unie, bývalý předseda Evropského parlamentu Pat Cox a polský exprezident Alexander Kwašniewski pendlují mezi Bruselem a Kyjevem. Stále více se hovoří o tom, že by ukrajinská premiérka mohla odejít na léčení do Německa. V ukrajinských médiích se už objevilo i konkrétní datum odchodu Tymošenkové. 15. září letošního roku.

Schůdné řešení by to jistě bylo. Janukovyč by se stal politikem, který zemi dovedl ke sblížení s unií k uzavřením zóny volného obchodu a zvětšením možností pro domácí exportéry. Bylo by to jistě méně zavazující spojenectví, než to nabízené Moskvou. Otázkou je, zda bude chtít odejít expremiéra Tymošenková. Znamenalo by to mimo jiné její konec na ukrajinské politické scéně. Otěže by definitivně převzali noví lidé, jako Vitalij Kličko, nebo Arsenij Jaceniuk. A bývalá premiérka by zřejmě postupně upadla v zapomnění.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio