Alexander Tolčinský: Šéf polské diplomacie Sikorski lobbuje na jihovýchodě Ukrajiny

27. březen 2014

Situace v Oděse je i nadále dosti napjatá. Alespoň to tvrdí polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který se v posledních dnech snaží přesvědčit představitele rusky mluvících oblastí Ukrajiny, aby se nesnažili následovat Krym. Ten jak známo v referendu 16. března vyhlásil nezávislost na Ukrajině a následně požádal o včlenění do Ruské federace, čemuž Moskva vyhověla.

Již před zmíněným referendem vyhlásily úřady Chersonu, Mykolajivu a Oděsy, které jsou i správními centry stejnojmenných regionů zájem následovat krymský scénář. Všechny tři zmíněné oblasti leží na ukrajinské části černomořského pobřeží.

Krátce po setkání s oděským gubernátorem Radoslaw Sikorski označil situaci v regionu za tristní a napjatou. Na otázku novinářů, zda tam může opakovat krymský model, šéf polské diplomacie stroze konstatoval, že snad ne, nicméně varoval před dalšími teritoriálními ambicemi vedení v Moskvě.

Čtěte také

Pozadu s vyjádřeními nezaostávají za Radoslawem Sikorskim ani další polští činitelé. Druhý postkomunistický prezident Polska Lech Walesa nabádal k tomu, aby se na šéfa Kremlu Vladimíra Putina nehledělo jednostranně. Jeho osobnost má prý dvě stránky. Chce podle Lecha Walesy udržet moc v Rusku, kde žije celkem 60 národů a národností.

Na druhé straně využívá mentalitu bývalého důstojníka KGB, který se snaží ostatním sdělit. Počkejte, ještě spolu zúčtujeme. A zastrašit západní politiky. Proto Lech Walesa vyzývá k jednotě Evropské unie a Spojených států. Putinův problém podle Lecha Walesy spočívá v tom, že je stoprocentně přesvědčený, že za zkomplikování situace mezi Ruskem a Západem může výhradně druhá jmenovaná strana.

Bývalý polský prezident Lech Walesa

K jednotě Washingtonu a Bruselu vyzval před několika dny i polský premiér Donald Tusk. Vyzdvihl při té příležitosti nutnost průběžné modernizace polské armády, jako nejsilnějšího ozbrojeného uskupení východní výspy Severoatlantické aliance. Zdůraznil, a v tomto smyslu je třeba s jeho slovy souhlasit, že se díky tomu Polsko stalo zemí, jehož hlas má v rámci východní politiky Evropské unie stále větší váhu. Už proto, že jsou kroky Polska často odlišné od těch zemí, které chtějí snižovat výdaje na obranu. Postoj Varšavy je pochopitelně determinován i geografickou polohou země na pomezí mocenských vlivů Evropské unie a Ruska.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio