Alexander Tolčinský: Řekové znovu vyšli do ulic

25. září 2013

Hovoří se o generální stávce, nicméně v ulicích řeckých měst se objevilo jen několik tisíc členů odborové organizace, která sdružuje zaměstnance veřejného sektoru. Ti letos stávkují už poněkolikáté. Protestují zejména proti plánům postupně propustit až 15.000 z nich, což se po desetiletí v Řecku ve státním sektoru nedělo.

Dalších 25.000 bude převedeno do takzvané pracovní rezervy, což znamená, že budou osm měsíců pobírat část platu, a pokud se pro ně nenajde náhradní uplatnění, budou také propuštěni. Nezaměstnanost v Řecku stoupla na 28 procent práceschopného obyvatelstva, přičemž ve věkové skupině do 25 let je nezaměstnanost až šedesátiprocentní.

Jde o začarovaný kruh. Následkem tristních životních podmínek roste v některých regionech popularita fašistické strany Zlatý úsvit, která se ve volbách v roce 2012 dostala do parlamentu. Má tam sice jen 18 ze tří stovek poslanců, ale i to je znepokojivé. Jeden z jejích členů minulý týden zabil hudebníka a levicového aktivistu Pavlose Fysase. Akce vyvolala vlnu demonstrací, které mají dnes pokračovat, a tak se počítá, že se v ulicích kromě účastníků generální stávky objeví i odpůrci Zlatého úsvitu. Přitom tato strana hledá své stoupence právě mezi nezaměstnanými a sociálně ohroženými občany Řecka.

Při obdobných demonstracích minulý týden došlo k násilnostem a střetům s policií. Několik jejích šéfů podalo po demonstracích minulý týden demise. Další jsou vyšetřováni pro údajné sympatie ke Zlatému úsvitu. Ty se projevily údajně nedostatečným sledováním jeho aktivit, když v jedné lokalitě severně od Atén nalezli minulý týden vyšetřovatelé hned vedle policejní stanice skladiště zbraní neonacistů. V souvislosti s tím ohlásilo ministerstvo vnitra odvolání několika velitelů protiteroristických jednotek a orgánů, které bojují s organizovaným zločinem.

Demonstrující žádají zákaz Zlatého úsvitu. Jeho rostoucí popularita vyvolává u většiny Řeků znepokojení. Bez ohledu na nespokojenost s vládními škrty a zhoršujícími se životními podmínkami.

V zemi přetrvává přesvědčení, že ji do problémů dostalo Německo. To se projevilo v komentářích, které reagovaly na vítězství CDU/CSU ve víkendových německých parlamentních volbách. Například podle týdeníku To vima řekli Němci svou volbou rozhodné ano německé svrchovanosti v Evropě. Ta je podle stejného zdroje vybudována na troskách jižní části někdejšího „sjednoceného Starého kontinentu“.

Bylo to zřejmé a dalo se to předpokládat. Svou politikou v době dluhové krize zatáhla Angela Merkelová velkou část Evropy do katastrofy, aby Němcům dala možnost ji ovládnout. V Aténách se podle To vimy opět rozplynuly mylné naděje. Merkelová prý dala už od první chvíle jasně na srozuměnou, že tlak na Řecko nepovolí.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio