Alexander Tolčinský: Referendum na Ukrajině – „Dělejte si, co chcete, hlavně, ať není válka!“

12. květen 2014

Během včerejšího referenda o nezávislosti doněcké a luhanské republiky na Ukrajině bylo možno vidět mnohé. Hlasovací lístky v průhledných urnách, boj propagand – ruskojazyčné a ukrajinské v médiích – a i různá chápání legality, nebo protiprávnosti hlasování.

Já viděl dlouhé fronty lidí před hlasovacími místnostmi. Otázka, kterou jsem během anket pokládal těm, kteří odcházeli, byla jednoduchá. Proč jste vlastně tady?

Většinou jsem se dozvěděl, že lidé nejsou spokojeni se skutečností, že by se měli podřizovat vládě v Kyjevě. Prý jsou to banderovci – ukrajinští nacionalisté a fašisté, které po 20 let živili, a ti je chtějí zničit. Na otázku proč, jsem jasnou odpověď nedostal. Ani o případném přidružení k Ruské federaci si místní nedělali iluze.

V Doněcku se střetávají dva světy. Těžko slučitelné. Ten proruský – zdůrazňuji ne vždy separatistický – a ukrajinský. Místní lidé sledují většinou z Ruska vysílaná média. Jejich jazykem je ruština a je to přirozené. K informacím z Kyjeva, byť rusky vysílaným, přistupují zdrženlivě.

Události, které vedly ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče chápou jako puč. Neznamená to však, že by obyvatelstvo volalo po jeho návratu. Byl sice z regionu, nicméně má už punc hochštaplera, který nechal místní na holičkách a utekl do Ruska. Ti se tak cítí se podvedeni a ošizeni dvojnásob.

Čtěte také

Co se dá nyní očekávat? Spekuluje se o několika scénářích. Za prvé. Eskalace bojů mezi proruskými separatisty a jednotkami věrnými vládě v Kyjevě. S dvojím možným rozuzlením. To první počítá s přímou ruskou vojenskou intervencí a anexí oblasti po vzoru Krymu. To druhé s vleklou občanskou válkou, která bude po léta vyčerpávat všechny strany.

Za další se objevila myšlenka, že by se z luhanského a doněckého regionu vytvořila republika se zatím pracovním názvem Novorusko. Ta by ale měla podle všeho problémy s mezinárodním uznáním, podobně jako třeba Podněsteří. To je etnickými Rusy ovládaná součást Moldávie. Oficiálně je chápáno jako její integrální díl, nicméně vláda v Kišiněvě má na dění v regionu mizivý vliv. Teď podněsterští politici otevřeně žádají o přičlenění k Ruské federaci.

Členka volební komise ve volební místnosti v Moskvě ověřuje voličovu totožnost, aby mohl hlasovat v referendu o nezávislosti doněcké a luhanské republiky na Ukrajině

Obyvatelé regionů Luhansk a Doněck odpovídali na otázku: Jste pro samostatnost, respektive státní suverenitu, nebo ne?

Mne ale nejvíce v této souvislosti zaujala fotografie jednoho z hlasovacích lístků. Nebyla v něm zaškrtnuta ani jedna z možností. Anonymní hlasující na něj dopsal: „Dělejte si, co chcete, hlavně ať tu není válka.“

A to je myslím hlavní obava většiny z těch, kdo na východě Ukrajiny v těchto hodinách žijí.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio