Alexander Tolčinský: Přímá demokracie po varšavsku

14. říjen 2013

Žlutá karta pro Občanskou platformu, červená pro Právo a spravedlnost. V tomto duchu se nesly reakce na skutečnost, že současná primátorka Varšavy, hlavního polského města, Hanna Gronkiewiczová-Walztová zůstává ve funkci i po nedělním referendu, kde hlasující rozhodovali o jejím sesazení.

Primátoři, kterým se ve velkých městech říká prezidenti, jsou na rozdíl od Česka v Polsku voleni přímo občany. Ti je mohou v referendu z funkce odvolat, tedy pokud seženou dostatek hlasů k jeho vypsání.

To se letos v létě podařilo varšavským odpůrců současné vládnoucí strany Občanská platforma. V jejím čele stojí premiér Donald Tusk. Jeho první místopředsedkyní je již zmíněná odvolávaná primátorka Varšavy. Hlasování bylo do značné míry zkouškou popularity vládní formace na celostátní úrovni. Za referendem stála současná nejsilnější opoziční strana Právo a spravedlnost s Jaroslawem Kaczyňským v čele.

Občanská platforma už měsíce čelí nepříjemnému poklesu popularity. Právo a spravedlnost ve většině průzkumů vede. Už skutečnost, že se odpůrcům vlády podařilo získat dostatek podpisů k vypsání referenda měla být varovná. Přestože se pro odvolání prezidentky vyslovilo přes 94 procent hlasujících, je výsledek neplatný pro nízkou účast občanů hlavního města s volebním právem. K referendu jich přišlo jen 26 procent. Slovo jen platí ale pouze v uvozovkách. Následkem složitého volebního systému chybělo k odvolání primátorky jen několik tisíc hlasů.

Právě na nízkou volební účast Občanská platforma od srpna, kdy bylo referendum vyhlášeno, poněkud riskantně stavěla. K bojkotu vyzýval nejen prezident Bronislaw Komorowski, který vzešel z řad Občanské platformy, ale i její současný předseda a premiér Donald Tusk i odvolávaná primátorka. Iniciátoři petice za vypsání referenda oficiálně žádali její hlavu za údajné chyby ve vedení města. Hovořilo se o příliš velkém zvýšení cen městské hromadné dopravy, přemrštěných poplatcích za komunální služby a katastrofálním stavu většiny městských komunikací. Ten je do značné míry následkem toho, že transit městem, včetně kamionové dopravy vede prakticky centrem. Varšava zatím marně čeká na obchvat okolo města, který by středu ulevil.

Ač za pokusem skutečně stálo opoziční Právo a spravedlnost, podle analytiků chybovalo v tom, že dostatečně nevyužilo pro něj pozitivních trendů a nemobilizovalo dostatek svých skalních přívrženců.

Případné svržení druhé nejvlivnější osoby Občanské platformy z postu primátorky hlavního města by pravděpodobně vyvolalo předčasné parlamentní volby. Ty řádné by se měly konat až v roce 2015. Právo a spravedlnost dostatečně neprosazovalo své stranické barvy a příliš hovořilo o varšavských místních problémech. Část jeho stoupenců v hlavním městě nakonec nešla hlasovat proto, že by změna na postu primátora do budoucna, alespoň co se týče dlouhodobého řešení problémů, které je trápí, mnoho převratného nepřinesla. Šlo by totiž jen o pár měsíců, Novou osobu do čela Varšavy budou totiž její občané volit v řádném termínu už za rok při městských a obecních volbách.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio