Alexander Tolčinský: Polsko má problémy s vlnou nelegálních uprchlíků z Kavkazu

14. srpen 2013

Brest je třísettisícové město na hranicích Běloruska a Polska. Do pozornosti sdělovacích prostředků se v posledních týdnech dostalo tamní hlavní železniční nádraží. V jeho prostorách totiž několik stovek imigrantů z Čečenska čeká na vhodný moment, aby mohli ilegálně vstoupit na polské území.

Právě země našich severních sousedů je tranzitním místem pro jejich cestu do bohatších zemí západní Evropy. Podle zdrojů běloruské pohraniční stráže nejsou její příslušníci pokusům ilegálních přechodů lidí z Kavkazu do Polska schopni efektivně bránit.

Nemusí to ale být jednoznačná pravda. Polský deník Rzeczpospolita připomíná hrozby kontroverzního běloruského prezidenta Lukašenka, že pustí přes hranice tisíce čečenských imigrantů, pokud země Evropské unie nepřestanou kritizovat jeho vládu za porušování lidských práv. „Naše pohraniční stráž každý rok zabrání nelegálnímu vstupu na polské území tisícům Kavkazanů. Řekl jsem pohraničníkům. Tihle lidé nechtějí k nám, tak ať si jdou, co bychom se tím zabývali. Dokud nám budete hrozit sankcemi, hlídejte si hranice sami. A za druhé. Střežení hranice stojí ročně miliony dolarů. Jestli chcete, abychom chytali imigranty, tak nám přispějte, prohlásil Lukašenko na tiskové konferenci pro západní novináře.

Čečenci, často příslušníci organizace Kavkazský emirát, kterou vede v Rusku nejhledanější terorista Doku Umařiv, pronikají z Polska do Německa. Umarov nedávno pohrozil teroristickými útoky při zimních olympijských hrách, které proběhnou příští rok v ruském Soči. Extrémní Umarovovi stoupenci jsou i mezi těmi, kteří v Brestu čekají na příležitost přejít polskou hranici a poté odejít do Německa, kde verbují bojovníky a shánějí finance pro své aktivity a válku proti Rusku na Kavkaze.

Zda je zvýšený počet případů ilegálního přechodu z Běloruska do Polska splněním Lukašenkovy hrozby, že umožní imigrantům z Kavkazu volný odchod na západ splněním jeho hrozeb, nebo následkem omezených možností pohraniční stráže se nedá stoprocentně tvrdit. Nedostatkem kvalifikovaných kádrů a peněz totiž argumentuje i Polsko. Vždy v momentě, kdy ho Německo kritizuje za laxnost při ostraze hranic.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio