Alexander Tolčinský: Kdo stane v čele "nové" Ukrajiny?

24. únor 2014

V úterý začne na Ukrajině kampaň před předčasnými prezidentskými volbami, které jsou plánovány na 25. května. V sobotu večer promluvila v centru Kyjeva před demonstranty jen o několik hodin dříve z vězení propuštěná bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková. Některá média hovořila o triumfálním návratu, jiná byla zdrženlivější a dokonce připustila rozporuplné reakce tisíců demonstrantů na Majdanu. O těch se vlastně už nyní nedá mluvit jako o stoupencích opozice.

Dosavadní vládce země, prezidentské funkce zbavený Viktor Janukovyč, je na útěku ne zcela známo kde, je na něj vydán zatykač jako na osobu, která je zodpovědná za střílení do demonstrantů, při které přišlo o život několik desítek lidí. Pozice obou se tak znovu obrátily. Když Evropská unie v prosinci roku 2012 odmítla podepsat již parafovanou asociační dohodu s Ukrajinou, jedním z důvodů byla v uvozovkách selektivní spravedlnost. Rozsudek nad Tymošenkovou za údajné zneužití funkce předsedkyně vlády byl z pohledu Bruselu nástrojem politické msty Viktora Janukovyče. Za to, že se Tymošenková v roce 2004 stala vůdkyní takzvané Oranžové revoluce, která přivedla k moci prezidenta Viktora Juščenka. Tomu se ale nepodařilo post obhájit, někdejší opoziční hnutí se rozpadlo a v minulých prezidentských volbách bral za delší konec právě Viktor Janukovyč. Ten nakonec před asociací s Evropskou unií dal v listopadu loňského roku přednost sbližování s Moskvou. Rusko potřebuje Ukrajinu jako součást nově vytvářené euroasijské unie. V rámci v uvozovkách námluv dostala Ukrajina levnější plyn a příslib půjčky na stabilizaci ekonomiky ve výši patnácti miliard dolarů.

Kdo se má tedy nyní stát ukrajinským vůdcem? Julia Tymošenková v sobotu nepřesvědčila a navíc má punc vůdkyně, která už jednou k pokroku zemi nepřivedla. Možná by pro ni bylo důstojné postavení symbolu- Janukovyčovy vězenkyně. Během protestů se hodně jako o novém vůdci mluvilo o šéfovi strany UDAR, světoznámému boxerskému šampionovi Vitaliji Kličkovi. V jeho prospěch hovoří několik skutečností. Je světoznámou osobností. Lidé ho považovali za člověka, který není spojen s korupcí a ukrajinskými oligarchy. Peníze vydělal v jejich očích výhradně na profesionálním sportu. Na vedení vlády ale asi nemá dostatek zkušeností. Hlavou státu s omezenými pravomocemi, která by byla reprezentantkou směrem k zahraničí, by se stát mohl.

Kandidát na nového premiéra Arsenij Jaceňuk europoslancům řekl, že potřebuje do konce týdne sehnat čtyři miliardy dolarů, protože stát nemá na důchody, platy státních zaměstnanců, ani na zaplacení téměř dvou miliard za zemní plyn z Ruska.

Jak ale dnes potvrdila Evropská unie, bude o případné asociaci jednat teprve s ukrajinskou vládou, která vzejde z nových voleb. Prý to ale neznamená, že by nynější přechodná vláda nebyla legitimní. Otázkou zůstává, zda se odstraněním Viktora Janukovyče opozice nevyčerpala a její vůdci nezačnou působit v boji o moc proti sobě. Pádem Strany regionů a jejího vůdce Janukovyče totiž ztrácí hlavního soupeře.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio