Alexander Tolčinský: Kdo lapí Vojislava Šešelje?

3. prosinec 2014

Co bude s Vojislavem Šešeljem? To je otázka, kterou si kladou v Srbsku, ale i u Tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii, který ho ze zdravotních důvodů propustil dočasně na svobodu 12. listopadu. Ze zdravotních důvodů.

Zmíněný trpí rakovinou tlustého střeva, která metastázuje do dalších orgánů. Dočasně propuštěn byl za dvou podmínek. Že se vrátí, kdykoli ho k tomu zmíněný tribunál vyzve, a Srbsko mu nevydá pas, aby nemohl odcestovat do zahraničí.

Šešelj původně odešel v roce 2003 k tribunálu dobrovolně, aby se bránil proti obviněním ze zločinů, které měl spáchat během válek Jugoslávie s Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou, a také z pokusů o vyhánění etnických Chorvatů z Vojvodiny v severním Srbsku.

Jenže Šešelj krátce po svém návratu do Srbska začal veřejně vystupovat se štvavou válečnou rétorikou.

Nynějšího prezidenta Nikoliče a premiéra Vučiče, kteří byli na počátku jugoslávských válek jeho blízkými spolupracovníky v rámci Srbské radikální strany, kvůli jejich nynější orientaci na Evropskou unii označil za vyvrhely a zrádce.

Čtěte také

Nutno připomenout, že prezident a premiér vytvořili nyní vládnoucí Srbskou pokrokovou stranu právě odštěpením od radikálů, které se Šešelj pokoušel dlouhou dobu řídit z věznice haagského tribunálu.

Pokroková strana letos s přehledem vyhrála parlamentní volby, Aleksandar Vučič se stal premiérem, a Srbská radikální strana z parlamentu naopak po letech vypadla.

Srbský premiér Aleksandar Vučić

Svůj někdejší vliv se Šešelj pokouší obnovit i po svém návratu do Srbska, nicméně je již zřejmě za politickým zenitem. Žádnou politickou bouři v zemi po svém návratu nevyvolal.

Evropský parlament vyzval Haagský tribunál, aby znovu posoudil, zda bylo Šešeljovo propuštění nutné. Odpovědnost za jeho návrat nikdo převzít nechce.

Srbská vláda tvrdí, že Šešelje nepropustila, nikdo s ní nic nekonzultoval, takže ho nehodlá ani zatýkat, ani vydávat, a vyzvala tribunál, ať se o jeho návrat postará sám.

Evropský parlament Srbsko v rezoluci vyzval, aby konání svého politika dostatečně odsoudilo.

Jak ale řekl prezident Nikolič, Srbsko žádný plán s tribunálem neuzavřelo a jde tak o spor Šešelje a Haagu.

Tvrdí také, že je celá kauza spojena s blížícími se prezidentskými volbami v Chorvatsku, členské zemi Evropské unie, kde se podle jeho slov nelze politicky prosadit bez toho, co označil za „srbonenávist“.

A Šešelj je skutečně obrazně řečeno pro svou minulost nenáviděn opravdu „celochorvatsky“.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio