Alexander Tolčinský: Jak si stojí "ukrajinské" síly?

24. duben 2014

Bojuje se ve Slavjansku. Ukrajinská armáda postupuje proti proruským povstalcům, kteří jsou označováni za teroristy. Situace je nepřehledná. Zhruba toto se dozvíte ze zpráv na východní Ukrajině.

Místní noviny ale zároveň připouštějí vzpouru v Dněpropetrovské vojenské jednotce. Ta měla být nasazena v bojích proti proruským separatistům v Doněcké oblasti. Šlo o záložníky ukrajinské armády. Těm se ale do bojů nechtělo. Jak je to vlastně s bojeschopností ukrajinských sil?

Viktor Janukovyč, svržený prezident, jehož Strana regionů tu po léta vládla, nedůvěřoval armádě. Když byl u moci, upřednostňoval místní jednotky ministerstva vnitra a policii, jejichž šéfy otevřeně korumpoval. I teď v pokusech o dobytí bašt separatistů dominují příslušníci vojsk ministerstva vnitra. Jsou lépe vycvičeni.

Armádní výzbroj a výstroj je zanedbaná a dlouhodobý boj s dobře organizovanými profesionálními jednotkami by vojsko neustálo. Případný zásah ruských jednotek by znamenal katastrofu. Vznikají tu nové ozbrojené formace. Nechci hovořit o stoupencích Pravého sektoru z Majdanu a radikálech ze západní Ukrajiny, kteří by se zbraněmi v ruce mohli rozpoutat peklo. Odvolávají se při tom na souhlas ministerstva vnitra a jejich prapor Donbas prý má pomoci zavést na východě Ukrajiny pořádek.

Čtěte také

Co znamenaly podobné jednotky v jugoslávských válkách, raději nechci připomínat. Příslušníci BERKUTU, speciálních policejních sil, kteří zasahovali proti protestům v Kyjevě, vstupují do nově organizovaných jednotek. Tedy přesněji řečeno ti, kteří o to mají zájem.

Vzniká zde také dobrovolná Národní garda, která má na východě země zatím několik stovek členů. Nemá žádnou velkou ideovou náplň, stejně jako ji nemají stoupenci proruských separatistů. Ti prý jen brání zemi před banderovci, před jejichž terorem je varuje proruská propaganda. Ve skutečnosti se konflikt na lokálních úrovních mění v nepřehledný souboj různých oligarchy organizovaných gangů. Platí to zvlášť v místech, kterým média nevěnují pozornost jako oblastním centrům.

Barikád u budov obsazených proruskými separatisty si v Doněcku nikdo nevšímá. Jsou zde po několika týdnech napětí brány spíše jako folklór. Otázkou zůstává postoj Ruska. Jeho případné vojenské invazi ve prospěch separatistů nebudou Ukrajině věrné ozbrojené síly schopny v žádném případě dlouhodobě čelit.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio