Alexander Tolčinský: Bulharsko je znovu zmítané vlnou protestů

24. červenec 2013

„Jste zrádci a žoldáci.“ Tento slogan zazníval v noci na dnešek před budovou bulharského parlamentu. Bylo to v momentě, kde se policii podařilo prorazit koridor mezi demonstrujícími odpůrci současné vlády. Policie uspěla až na druhý pokus. Poprvé zasypali protestující autobus, který měl z budovy vyvézt asi 100 poslanců a některé ministry, lahvemi a kamením.

Nespokojená část Bulharů demonstruje v ulicích už skoro šest týdnů. Protesty jsou namířeny proti socialisty podporované technokratické vládě premiéra Plamena Orešarského. Ta se dostala k moci po mimořádných parlamentních volbách v květnu.

Ty vyhrála strana Občané za evropský rozvoj Bulharska, která byla u moci do února letošního roku. Odstoupila po masových protestech proti vysokým cenám elektřiny. Ačkoli vyhrála volby, nepodařilo se straně, vedené ex premiérem- charismatickým populistou Bojkem Borisovem získat v novém parlamentu většinu. Nakonec vládu vytvořili
socialisté spolu s etnickými Turky.

Nová vláda však už svými prvními rozhodnutími vyvolala nevoli části občanů. Vše začalo nominací tiskového magnáta Deljana Peevského do funkce šéfa Státní agentury pro národní bezpečnost, která má mimo jiné za úkol bojovat s korupcí. A právě z ní byl nominovaný kandidát v minulosti podezřelý. Pro demonstrující to byl důkaz pokračování přímého zasahování oligarchů do státních záležitostí. Vláda ustoupila, ale demonstrace, které jsou výrazem celkové frustrace s politickou, hospodářskou a sociální situací v zemi, pokračují. Balkánská země se stále propadá hlouběji a hlouběji do všeobecného marasmu. Demonstrující požadují odstoupení vlády premiéra Orešarského. Ten to však odmítá a nadále prosazuje zvýšení výdajů státního rozpočtu, což by mohlo vyvolat nutnost půjčky od Mezinárodního měnového fondu za přísných podmínek jejího splácení. To ovšem podle analytiků nutně nehrozí, nicméně protestující tvrdí, že vláda ve skutečnosti nechce zemi reformovat, ale zvýšenými výdaji jen konejšit nejchudší občany.

Ke slovu se ale hlásí i stoupenci vlády. Nejbližší kontra demonstrace proběhnou 25. července před velvyslanectvím Německa a o den později u ambasády Spojených států. V petici na podporu premiéra už shromáždili 200 000 podpisů. Současné protivládní demonstrace podle průzkumů veřejného mínění podporují dvě třetiny ze sedmi milionů obyvatel Bulharska. Evropská unie deklarovala, že bude podporovat požadavky demonstrujících, pokud jsou skutečně myšleny jako boj proti bulharské korupci.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio