Alexander Tolčinský: Bude v Kazachstánu následovat ukrajinský scénář?

12. březen 2015

Zmíněná rozsáhlá vojenská cvičení vyvolávají obavy i v Kazachstánu, který je členem Ruskem vedené Euroasijské unie.

Proč? V zemi budou brzy předčasné prezidentské volby, přičemž se předpokládá, že se hlavou státu stane znovu Nursultan Nazarbajev, který v zemi vládne už téměř čtvrt století. Ale je mu už 74 let a jeho další funkční období vůbec nemusí být relativně klidné, jako ty dosavadní.

Vláda dala opakovaně najevo své obavy, aby se i v Kazachstánu, kde etničtí Rusové tvoří čtvrtinu populace, neopakoval v rámci snah Vladimira Putina obnovit sovětské impérium ukrajinský scénář. Co bude dál?

Jarní anexe Krymu Ruskem v zemi u vládnoucí garnitury vyvolala obavy. S Ruskem má Kazachstán téměř nejdelší společnou hranici na světě. Je dlouhá šest tisíc osm set kilometrů.

Garantována je stejnou budapešťskou dohodou z roku 1994, kdy se Kazachstán vzdal svých jaderných zbraní. Připomínám, že je to ta smlouva, která měla garantovat i hranice Ukrajiny. A víme všichni, jak to dopadlo.

Čtěte také

Kazachstán se bude snažit zachovat si co největší míru nezávislosti na Moskvě. Bude to ale možné? V rámci zmíněné Euroasijské unie Rusko tlačí nejen na co nejužší spolupráci ekonomickou, ale i politickou.

Přitom myšlenku vytvoření tohoto uskupení inicioval sám Nazarbajev, když se domníval, že to pomůže posílit hospodářské kontakty jak s Moskvou, tak i s EU.

Smlouvu o vzniku unie podepsali prezidenti Ruska, Kazachstánu a Běloruska už 29. května minulého roku. Stalo se tak v kazašské metropoli Astaně. Zleva: Alexandr Lukašenko,  Nursultan Nazarbajev a Vladimir Putin

Ale jak se ukazuje, obě uskupení jsou spíše konkurenty a jak říkali Rusové během rozhodování Ukrajiny o tom, zda chce být v celní unii s Ruskem, nebo asociována s EU, nikdo nemůže být dvojnásobně těhotný. Výhody plynoucí ze současné unie s oběma uskupeními nepřipouští.

Ještě před několika měsíci po počátku události na Ukrajině někteří analytici předpokládali, že se Kazachstán začne Rusku vzdalovat. Jenže Kazachstán leží mezi Ruskem, Čínou, střední Asií, a přes Kaspické moře je blízko Kavkazu a Íránu. Nemůže s podporou Evropské unie vůbec počítat.

I když se o to pokouší. Ještě letos má být podepsána dohoda o posílení partnerství a spolupráce Kazachstánu a Evropské unie. Ta bude ale mnohem méně významná, než vazba Kazachstánu s Ruskem.

Čtěte také

I proto se bude Kazachstán snažit Moskvu příliš nedráždit, zdůrazňovat spojenectví, ale zároveň naznačit hranici, přes kterou v uvozovkách „vlak nejede.“ Například, že by se Kazachstán v rámci Euroasijské unie musel vzdát části své státní suverenity.

Obavy vyvolalo i prohlášení Vladimira Putina, že nebýt Nazarbajeva, nebyl by ani Kazachstán, kde podle něj nikdy žádná státnost dříve neexistovala. Proto bude úloha jeho nástupce v každém případě složitá.

Putinova slova mohou znamenat i to, že bez Nazarbajeva nebude nezbytná ani kazašská nezávislost. I když tvrzení, že žádná státnost této oblasti neexistovala, není tak docela pravdivé. Od 16. století, až do roku 1846, kdy oblast anektovalo carské Rusko, existoval poměrně silný kazašský chanát.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio