Alexander Tolčinský: Aleksander Kwašniewski se pokouší obrodit polskou levici

18. duben 2013

Na politickou scénu v Polsku se definitivně po osmi letech vrací bývalý prezident Aleksander Kwašniewski. Před měsícem založil novou iniciativu, která nese jméno Evropa plus. Ta má do budoucna sdružovat polská postkomunistická a levicově orientovaná hnutí.

Kwašniewskému se něco podobného podařilo již jednou. Pouhé čtyři roky po pádu komunismu v Polsku se mu podařilo v roce 1993 přivést polské postkomunisty k volebnímu vítězství nad stranami, které se vytvořily z opozičního hnutí Solidarita. Poté byl v letech 1995-2005 dvakrát po sobě polským prezidentem. Lze ho charakterizovat jako charismatickou doma i v zahraničí dostatečně známou osobnost.

Jeho šance v roce 2013 nejsou beznadějné. Tradiční postkomunisté, reprezentovaní Svazem demokratické levice se až do roku 2005 pravidelně střídali u moci se stranami, vzešlými z protikomunistické Solidarity. Svaz demokratické levice však utrpěl v roce 2005 těžkou porážku především následkem série korupčních skandálů. Z ní se doposud zcela nevzpamatoval. V Sejmu jasně dominují vládnoucí liberální Občanská platforma premiéra Donalda Tuska a strana Právo a spravedlnost, která bývá označována za národně konzervativní.

V minulých volbách skončil Svaz demokratické levice až na čtvrtém místě. Mladým čtyřicátníkům se nepodařilo stranu dostat zpět na výsluní a do jejího čela se znovu dostal bývalý předseda vlády Lešek Miller.

Z průzkumu veřejného mínění, který tento týden vydala agentura Homo Homini vyplývá, že by ve volbách zvítězilo Právo a spravedlnost před Občanskou platformou se ziskem 29 procent hlasů. O tři procenta méně by měla Občanská platforma.

Pak následuje levice. Ta ale zatím zůstává nejednotná. K Evropě plus se totiž nepřidal Svaz demokratické levice. Kdyby však síly spojily, mohlo by takové uskupení získat až 27 procent hlasů a stalo by se druhou nejsilnější silou.

To by bylo po letech dominance Občanské platformy a Práva a spravedlnosti přelomem. Vše ale záleží na tom, zde se Aleksander Kwašniewski dokáže dohodnout na společném programu se šéfem svazu demokratické levice Leškem Millerem. Kwašniewského pohledy jsou blízké moderním evropským sociálním demokraciím. Lešek Miller je spíše prototypem starého aparátčíka, který se prodíral k moci jako osoba dělnického původu už v sedmdesátých letech.

Kwašniewského iniciativa vznikla za účasti Janusze Palikota, populistického vůdce hnutí, které nese jeho jméno. To skončilo ve volbách v roce 2011 na třetím místě, když získalo hlasy mladších generace levicových voličů. Millerův Svaz demokratické levice se zatím k Evropě plus odmítá připojit, pokud tam kontroverzní Janusz Palikot bude figurovat. Zda je polská levice obroditelná, se ukáže na jejím programovém kongresu v červnu. Bude tam Miller, Kwašniewski, který tam chce i Palikota, ale také generál Wojciech Jaruzelski, iniciátor výjimečného stavu v roce 1981 a jeho historický rival, legendární zakladatel Solidarity Lech Walesa. Nechme se tedy překvapit.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio