Alena Schillerová (za ANO): Řada matek žije sama naschvál. Aby měly výhody a dosáhly na dávky

4. září 2020
Výrok týdne

Titulek na webových stránkách CNN Prima News (3. září) vzbudil reakce hlavně na sociálních sítích.

Klub svobodných matek si podle autorky textu Barbory Zpěváčkové taky dělal průzkum, ze kterého vyšlo, že polovina samoživitelek se zadlužila, třetina z nich má příjem do 10 tisíc korun.

Čtěte také

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na to řekla: „Exekuce řešíme samostatně, tam chceme výrazně pomoci. Problém je, že v naší zemi neumíme definovat, kdo je samoživitel. Celá řada našich párů je dnes nesezdaných, nežijí spolu ve společné domácnosti. Mnohdy vám off record řeknou, že kvůli tomu, aby měly určité výhody a dosáhly na dávky. Velice často vám to přiznají. Neříkám, že přímo mně, ale ze svého okolí to slyším. Neumíme určit, kdo je samoživitel, komu to dát, a komu to nedat.“

Je to komunikačně nešťastné

Ředitelka a zakladatelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková pak ve vysílání Plusu dodává, že „to celé je trochu komunikačně nešťastné. Osobně se s tím neztotožňuji.“ Problém samoživitelů, kteří často propadnou sociální sítí, by se prý měl řešit spíš dlouhodobým a systémovým řešením. 

Nejvíc je trápí hned tři hlavní problémy, potřebovali by větší dostupnost bydlení, větší nabídku zkrácených nebo flexibilních pracovních úvazků na trhu práce nebo dostatečnou kapacitu hlavně předškolních zařízení.  

Výrok týdne dál analyzuje politolog z Masarykovy demokratické akademie blízké ČSSD Lukáš Jelínek.

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.