Alchymista z něj udělal navždy literární hvězdu, Paolo Coelho slaví sedmdesátku

24. srpen 2017

Píše jeden román za druhým a je jedním z nejpopulárnějších jihoamerických autorů současnosti. Brazilský spisovatel láme rekordy v prodejnosti už bezmála tři desítky let. Dnes slaví sedmdesáté narozeniny.

Paolo Coelho se narodil v roce 1947 v brazilském Riu de Janeiru. S jeho spisovatelskou kariérou ale nesouhlasila rodina, a tak první knížku vydal až po čtyřicátých narozeninách. Během své spisovatelské kariéry získal i řadu ocenění. V roce 1995 mu například francouzská vláda udělila prestižní řád Čestné legie.


Vyprávění příběhů je způsob, jak předáváme dědictví. Paolo Coelho

V 80. letech se vydal na pouť do Santiaga de Compostela a svoji zkušenost čtenářům zprostředkoval v úspěšné knížce nazvané Poutník – Mágův deník. Celosvětový úspěch pak přišel s románem Alchymista z roku 1988, který vypráví o cestě andaluského chlapce jménem Santiago, který se vydá hledat svůj osobní příběh. Více než milion výtisků jeho knih se prodalo i v Česku.

Jak je Paolo Coelho přesvědčen, číst budou lidé ve všech dobách. „Existují dva hlavní důvody proč lidé čtou knihy. Prvním důvodem je zábava a tím druhým vědomost. Je těžké říct, co bude za dvacet let, protože nejsem prorok. Jsem si ale jistý tím, že stále budeme mít knihy,“ říká.

autor: stk
Spustit audio