Al Džazíra: Nezávislé médium, nebo nástroj islamistické propagandy?

2. červenec 2017

Koalice arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií zpřetrhala diplomatické vazby s Katarem a zemi tím uvrhla do izolace. Jedním z předmětů krize je katarská televizní stanice Al Džazíra.

Je tento nejvýznamnější arabský zpravodajský kanál nezávislý, nebo je nástrojem propagandy? Historii televizní stanice a příčiny sporu se Saúdskou Arábií shrnuje britský týdeník The Economist.

Nebýt saúdské intolerance, možná by stanice Al Džazíra vůbec nevznikla. Nebo by se možná nevypracovala na nejpopulárnější arabský zpravodajský zdroj. Katarská stanice měla v prvopočátcích problém sehnat kvalitní novináře.

Vznik na troskách BBC

Pak ale Saúdská Arábie zákazala arabskojazyčnému kanálu britské stanice BBC používat saúdský satelit a způsobila tak její konec. Desítky novinářů tím přišly o práci a začínající Al Džazíra je zaměstnala. Když stanice v roce 1996 spustila vysílání, pracovali pro ni lidé zvyklí na standardy britské BBC.

Al Džazíra se teď octla v centru diplomatického sváru. Saúdská Arábie a několik dalších arabských zemí, mezi nimi Egypt a Spojené arabské emiráty, přerušily s Katarem diplomatické vztahy z důvodu údajné podpory terorismu a vazeb na Írán. Zemím se nelíbí, že Al Džazíra Kataru zajistila mimořádný vliv v oblasti, píše Economist. Televizní stanici považují za propagandistický nástroj. Al Džazíra často prezentuje názory, které se jim nehodí.

Zrušení Al Džazíry je jedním ze třinácti požadavků, které koalice začátkem týdne na katarské království vznesla. Některé země stanici zakázaly a blokují její webové stránky, což vyvolalo vlnu nevole ze strany příznivců katarské stanice. Zatímco většina zpravodajských kanálů v regionu vysílá sterilní státem schválené zprávy, Al Džazíra je nezávislým zdrojem informací. Nebo jím alespoň bývala, podotýká týdeník Economist.

Hlas těch, kdo ho nemají

V začátcích stanice vynikala troufalými reportážemi a ostrými debatami. Odvážné od ní bylo nazývat Saddáma Husajna diktátorem a zvát Izraelce do vysílání. Disidenti, islamisté a panarabští nacionalisté tak našli svoji platformu, stanice se stala hlasem těch, kteří hlas nemají. Dráždila cenzuru a sbírala ocenění. Téměř každá země regionu její vysílání svého času zakázala.

Vysílání k libyjské válce - informuje al-Džazíra, nebo i podněcuje?

Televize zároveň dávala prostor extremistickým názorům, nebo je dokonce propagovala. Vysílala zprávy Usámy bin Ládina a povolila islámskému teologovi Jusúfu Abdalláhovi al-Karadávímu hájit násilné útoky v jeho vlastní talk show.

Válečné zpravodajství se zdá být záměrně provokativní. I umírněnější anglická mutace bývá srovnávána s některými předpojatými americkými televizními stanicemi. Arabské vysílaní zachází ještě dál, míní Husejn Ibiš z amerického think-tanku Arab Gulf States Institute.

V době Arabského jara v roce 2011 byla Al Džazíra již zavedenou značkou, její vykreslení protestů ale znamenalo přelom. Kanál se stal hlavním zdrojem informací pro účastníky revolt i pro pozorovatele. Návštěvnost webového serveru vzrostla během egyptské revoluce o 2500 procent, ačkoliv vláda vyplenila její káhirskou pobočku. „Ať žije Al Džazíra,“ skandovali demonstranti na Náměstí Tahrír.

Žurnalistická pěst katarské diplomacie

Sousední země ale z úspěchu katarské stanice nadšeny nebyly. Obávaly se, že by se revolty mohly rozšířit i v zemích Perského zálivu. Příznivě laděnými zprávami o egyptské organizaci Muslimské bratrstvo katarská stanice proti sobě dále poštvala koalici států v čele se Saúdskou Arábií, která organizaci považuje za teroristickou.

Al Džazíra čelila kritice, že slouží katarské vládě na úkor své vlastní redakční integrity. Podle bývalého korespondenta Akthama Sulimana se televizní stanice „řídí zájmy katarského ministerstva zahraničí více než svými vlastními prioritami“.

To je on, prezidentský kandidát Muslimského bratrstva Muhammad Mursí

Katarská stanice nadále vyvolává kontroverze. Rijádu se nelíbilo, když saúdské vojáky zabité v dubnu v Jemenu neoznačila za „mučedníky“. Egyptu se nelíbilo, když o sesazení Muslimského bratrstva egyptskou armádou psala jako o puči, ačkoliv to puč byl.

Stanice se vyjadřovala příznivě o Frontě an-Nusra napojené na Al-Káidu. Od chvíle, co byl Katar vyloučen z koalice, která pod vedením Saúdské Arábie intervenuje v Jemenu, je Al Džazíra kritičtější i ve svých zprávách odtamtud. Poukazuje například na bombardování civilistů a na epidemii cholery v této válkou rozvrácené zemi.

Stanice současnou krizi pravděpodobně přečká, katarská vláda ale bude muset na stanici zatlačit, aby zmírnila tón, uzavírá britský týdeník Economist.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.