Aktuální stav mezi Palestinci a Izraelci

11. září 2003

Stav izraelsko-palestinského soužití opět určují násilnosti, ať už v podobě sebevražedných pumových útoků palestinských radikálů, nebo cílených likvidačních akcí izraelské armády namířených proti špičkám palestinských militantních organizací. Mírový plán znamý jako "cestovní mapa" skomírá pod tíhou událostí, jakými byly víkendový pokus o zabití duchovního vůdce Hamasu šajcha Ahmada Jasína nebo úterní dvojitý úder palestinských sebevražedných atentátníků a 15 mrtvých v Tel Avivu a Jeruzalémě.

Pod hrozným dojem krvavých scén z posledních dnů se zapomíná na to, že Izrael i Palestinci vnímají cestovní mapu od začátku jako zvnějšku vnuceného průvodce k hodně iluzornímu míru. Opakovaně to ukázaly jak průzkumy veřejného mínění, tak chování politických reprezentací židovského státu a palestinských autonomních území. Výchozí bod k dalšímu pokusu o mír by se dal parafrázovat větou, "pojďme to zkusit, protože nám momentálně nic jiného nezbývá."

Americký prezident George Bush tvrdí, že cestovní mapa zůstává nadále v platnosti a to i přes novou vlnu násilností a demisi Mahmúda Abbáse, který z titulu funkce premiéra Palestince k plnění mírového plánu zavázal. Za daných okolností je ale prohlášení šéfa Bílého domu spíše povinným projevem optimismu hlavního sponzora mírové iniciativy, která balancuje na hranici života a smrti. Plán selhává proto, že došlo k aktivaci hned několika sebedestrukčních mechanismů, proti kterým není imunní ani tento mírový plán.

Největším problémem cestovní mapy - stejně jako všech předchozích mírových pokusů - je přístup, který se řídí heslem "nejdříve oni". V praxi to znamená, že Izrael požaduje nejdříve zastavení palestinských násilností, a Palestinci naopak nejdříve stažení izraelských sil z okupovaných území. Bohužel se ukázalo, že cestovní mapa v tomto směru není výjimkou, i když právě souběžné plnění požadavků v ní obsažených mělo být jednou z největších předností této iniciativy.

Problém číslo dva se jmenuje rozdílná interpretace klíčových bodů plánu: Ten například premiéra Abbáse rozhodně nevybízel k jednáním s palestinskými radikálními organizacemi, i když právě tato jednání vedla k podmínečné vyhlášení příměří ze strany těchto uskupení. To, co se po Abbásovi žádalo, byl rozhodný zásah proti strůjcům násilností a odstranění teroristických struktur. Příměří vyhlášené palestinskými radikály podle jejich představ a podmínek mohl Izrael jen těžko akceptovat.

Cestovní mapa na druhou stranu izraelskou vládu neopravňovala k tomu, aby se ujala úkolu rozbití teroristických struktur místo Abbáse. Nelze přehlédnout, že taktika likvidačních útoků proti špičkám radikálních organizací je z morálního hlediska minimálně diskutabilní a totéž platí i o její účinnosti. Podstatnější však je, že Izrael tuto taktiku ve zvýšené míře aplikoval právě v době citlivých jednání o plnění mírové iniciativy a navíc v době, kdy palestinský premiér Abbás zřetelně prohrával mocenský boj s Jásirem Arafatem.

Největší slabinou cestovní mapy byl právě dnes bývalý palestinský premiér. V nové funkci zřízené pod vnějším tlakem především proto, aby došlo k odstínění vlivu Jásira Arafata, musel Abbás mezi palestinskou populací nutně vypadat jako rukojmí izraelské a americké vlády. Tím spíše, že nedokázal Palestincům ukázat okamžité i budoucí praktické výhody mírového dialogu s Izraelci. Že k tomu potřeboval aktivní pomoc Spojených států a Izraele a té se mu příliš nedostalo, je věc jiná. Na výsledku to v každém případě příliš nemění.

Je zřejmé, že cestovní mapa ve své stávající podobě, respektive ve způsobech, jakými byla dosud naplňována, nemá šanci na úspěch. Nejvíce si to musí uvědomovat nový palestinský premiér Ahmad Kurája, který - když nic jiného - je alespoň podstatně rozhodnějším typem politika, než jeho neúspěšný předchůdce. Pro všechny účastníky mírového projektu bez výjimky pak platí, že se musí okamžitě pokusit korigovat plán v těch bodech, ve kterých nejvíce selhal. Živit iluze není na místě. Rozhodně nejsou schůdnou cestou k trvalému a spravedlivému míru.

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio