AKTUALIZUJEME: Města v Libereckém kraji ruší doprovodné programy k rozsvěcení vánočních stromů

26. listopad 2021 11:11, aktualizováno

Rozsvěcení vánočního stromu před libereckou radnicí bude bez doprovodného kulturního programu. V pondělí o tom vzhledem k epidemické situaci rozhodlo vedení města.

Advetní období bude před radnicí v Liberci připomínat jen rozsvícený vánoční strom, betlém a ruské kolo. Na místě bude i jeden stánek se jmelím, další s prodejem kaprů a jeden s občerstvením bez alkoholu. Další stánky s vánočním zbožím budou kvůli nařízení vlády chybět. Trhy měly původně začít 30. listopadu.

Už v pondělí 22. listopadu rozhodla o zrušení doprovodného programu po zpřísnění vládních opatření radnice v České Lípě. Důvodem je kapacita, kterou vláda omezila na tisíc účastníků venkovních akcí. Radnice nechtěla počet lidí limitovat, proto rozhodla o úplném zrušení programu. S vánočními trhy ale podle informací zveřejněných na svém webu i nadále počítá. A to už od této neděle až do 23. prosince.

V úterý 23. listopadu rozhodlo o změně i vedení města Jablonec nad Nisou. Strom se rozsvítí v tichosti, bez avizovaného koncertu a stánku s charitativním svařákem. O trzích, které se podle plánu radnice měly konat poslední týden před Vánocemi, se ještě jedná.

Program ruší také některá další města. Například Nový Bor ani letos nebude vítat advent příletem andělů.

Kvůli epidemické situaci zrušili organizátoři také slavnostní nasvícení venkovního betlému Josefa Jíry v Kryštofově Údolí. Plánováno bylo na sobotu 27. listopadu. Rozměrný triptych zdobí v adventu vesnici už 22 let. Lidé ho mohou vidět i letos, obejít se ale musejí bez doprovodného programu.

Na rozhodnutí vlády o nouzovém režimu a zpřísnění pravidel 26. listopadu ráno reagovalo město Semily. Tam chtěli sobotní rozsvícení vánočního stromu spojit s vystoupení dětí z místních škol. Program ale nakonec bude jen na internetu. Také městská část Vratislavice nad Nisou se rozhodla přenášet rozsvěcení tamního vánočního stromu online.

Bez kulturního programu, ale s lidmi, plánují stále ještě vítání adventu ve Frýdlantu. 

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související