Aktualizace systému jsou životně důležité, varuje nejen před virem WannaCry odborník

17. květen 2017

Počítačový virus WannaCry o víkendu zasáhl na 200 tisíc počítačů ve 150 zemích světa. Podařilo se ho zastavit, ale podle počítačových expertů je další vlna kybernetického útoku blízko.

Tento virus blokuje počítače a za zpřístupnění dat žádá výpalné. Ředitel Europolu Rob Wainwright řekl, že jeho organizace ročně zasahuje proti zhruba 200 kybernetickým útokům, ale něco takového prý dosud neviděli. Zatím se neví, kdo za útokem stojí.

„Ransomware není žádná novinka, ale tak masivní a medializovaný útok tu zatím nebyl,“ uznal v Dnešním Plusu odborník na kyberbezpečnost z Centra dopravních informačních systémů Aleš Špidla.


Pořád je to dokola stejná písnička o aktualizacích. Chápu instituce, které s nimi mají problém, protože je zdržují a na první pohled obtěžují. Proto doufám, že tato rána s WannaCry uživatelům i správcům trochu zatřepe hlavou, že aktualizace jsou životně důležité.Aleš Špidla

Napadeny byly především školy, ale také zdravotnický systém, jak se stalo třeba v Británii. Škody hlásí také Rusko, Japonsko nebo Jižní Korea.

„Jde hlavně o systémy, které nejsou aktualizovány a používají starší operační systémy. V nich nejsou zranitelnosti ošetřeny a jsou tak dobrým cílem pro ransomware. Tento typ softwaru vyhledává zranitelnosti a jakmile se dostane jedním počítačem do sítě, začne ji prohledávat a najde další zranitelné stanice, tam se usadí a škodí,“ popsal expert.

Jde o organizovaný zločin, odhaduje Špidla

Stojí za útokem jednotlivec, nebo spíše skupina? „Je to spíš záležitostí skupiny. Jednotlivec je snáze odhalitelný, zatímco skupina dokáže vytvořit jakési krytí, jako jsou stínová místa, která se tváří, že patří pod útočníky, ale není to pravda.“

Aleš Špidla se počítačům začal věnovat od roku 1986

„Myslím, že jde o organizovaný zločin. Kyberporostor je rejdištěm organizovaného zločinu, kde jde o peníze. Oproti klasickým doménám zločinu dává ale větší možnosti, možnost zasáhnout větší prostor a více lidí, a tak i získat více peněz.“

Jak je ohrožen státní sektor, konkrétně v Česku? „Česká republika má docela náskok. Máme tu velmi schopné lidi. Umíme lidi i vzdělávat, takže na tom nejsme úplně nejhůř,“ soudí odborník.

„Je to ale také o lidech, do jaké míry jsou ochotni poslouchat rady, vyhodnotit závažnost situace a podle toho se chovat,“ shrnul nelehké předpoklady počítačové bezpečnosti Aleš Špidla.

autoři: rkr , oci
Spustit audio