Aktuality.sk: Opravdu má státní finance na Slovensku vést někdo tak nekompetentní jako Matovič?

29. březen 2021

Slovenská čtyřkoalice zůstává, to je další titulek tentokrát deníku SME. Hodnotí tak rezignaci premiéra Igora Matoviče, a to po několika týdnech hádek v koalici. Matovič si ale jen chce vyměnit pozici s ministrem financí Eduardem Hegerem.

Čtěte také

Předběžnou podporu už tomuto plánu vyslovilo premiérovi loajální hnutí Sme rodina, vedení strany Za ĺudí i strana Svoboda a solidarita, která koalici nedávno opustila. Další postup chce premiér projednat s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, shrnuje server Postoj.

Matovič se k ústupku odhodlal po týdnu přemýšlení, kdy promýšlel i na variantu menšinové vlády. Podle komentáře v Postoji je výměna premiéra od Matoviče velké gesto. Právě on stál u kořene porážky Smeru v loňském roce.

Dosavadní premiér si ale rozhodně ponechá silný vliv i v příštím kabinetu. Otázka je, nakolik bude nový předseda vlády Eduard Heger samostatný, a co s ním tato funkce udělá. Koalice ale musí v prvé řadě přesvědčit své voliče, že tato dohoda nepřinese pouze příměří před krvavou válkou.

Čtěte také

Komentátor serveru Aktuality.sk je daleko skeptičtější. Tandem Matovič-Heger je prozatím neprůhledný. Není jasné, kdo bude komu šéfovat.

Pozastavuje se taky nad tím, že státní finance povede někdo tak nekompetentní jako Igor Matovič. V budoucnosti může nastat pouze jediné východisko – definitivní konec vlády, píše se v komentáři.

Radujme se z koaličního smíru až poté, co přežije další Matovičovu tiskovou konferenci, stojí ve sloupku v deníku SME. Zástupci koalice tvrdí, že se z krize poučili. Co to ale znamená, to se ukáže až v příštích týdnech.

Unikátní jezero vysychá

Neziderské jezero na rakousko-maďarské hranici vysychá a ubývá v něm soli. Věnuje se tomu list Der Standard. Právě vysoká míra slanosti je přitom pro vzácné stepní jezero charakteristická a tvoří unikátní podmínky pro různé druhy rostlin a zvířat.

První ránu jezero utrpělo už před víc než sto lety, když lidé začali odvádět vodu z okolních bažin a postavili takzvaný Einserkanal, který z jezera vytéká. Odvodňováním trpí taky okolní jezírka a mizející mokřiny.

Neziderské jezero, západ slunce, pobřeží

Vzniklou situaci se snaží napravit rakouská spolková země Burgenland a ve spolupráci s Maďarskem by tak mohl vzniknout alternativní vodní přítok. Vědecké týmy spolu s místním národním parkem momentálně zkoumají, jaké by to mohlo mít důsledky pro typickou hladinu soli ve vodě. Ke svému experimentu si vědci vybrali nedaleké menší jezero Moschado, do kterého vsypali pět tun solné směsi a zkoumají důsledky pro podzemní vody.

Celý přehled zahraniční tisku, který četli Šárka Fenyková a Jan Bumba, najdete v audiu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související