Aktualita z německé politické scény

27. květen 2003

Všeho moc škodí. Tuto lidovou moudrost zřejmě opominuli tradiční voliči křesťanských demokratů v Brémách. Ze strachu, že kdyby při senátních volbách se CDU stala po padesáti šesti letech nejsilnější politickou silou v městském státě Brémy, by mohla sociální demokracie vytvořit rudozelený koaliční senát a nahradit jím, už po dvě volební údobí v Brémách, vládnoucí velkou koalici sociálních a křesťanských demokratů, volilo mnoho křesťanských demokratů sociální demokracii. Bylo jich, jak nyní potvrzuje, volební analýza, až příliš mnoho.

Sociální demokraté sice v Brémách ztratili tři desetiny procenta hlasů a získali dvaačtyřicet celých tři desetiny procenta, ale křesťanští demokraté zaznamenali ztrátu více než sedmi procent a volilo je necelých třicet procent brémských voličů. Velká koalice v Brémách je tedy zachráněna. Vedení sociální demokracie i křesťanských demokratů se už vyslovilo, tak jako už také spolkový kancléř Gerhard Schröder, pro její pokračování. A to přes zklamání Strany Zelených, která v Brémách získala téměř čtyři procent více voličů.

V senátu jsou nyní opět zastoupeni jedním členem svobodní demokraté a - což je pro demokratické strany zvlášť trpké - jedním členem také ultrapravicová Německá lidová unie.

Větší pozornost, než volby v malém městském státě Brémy, kde byla mimochodem volební účast jen necelých šedesát procent, zaujímá německou veřejnost vývoj v největší německé spolkové zemi, Severní Porýní - Westfálsku. Tam už podruhé volební údobí tvoří zemskou vládu sociální demokraté a Strana Zelených. Nyní však došlo k značným rozporům mezi stranami vládní koalice.

Zelení ve vládě i v Zemském sněmu odmítají stavbu rychlodráhy Transrapid Porůrím, mají námitky i pokud jde o další rozvoj průmyslu a požadují nová opatření v oblasti životního prostředí. Sociálně demokratický ministerský předseda Peter Steinbrück však nehodlá Zeleným ustoupit a napětí se den ze dne zvyšuje. Vedení sociální demokracie má obavy, že kdyby došlo k rozpadu rudozelené koalice v hlavním městě země Düsseldorfu, mohla by to být předzvěst brzkého rozpadu i rudozelené koaliční spolkové vlády.

Ve čtvrtek má zřejmě padnout rozhodnutí. V Berlíně se sejde předseda sociální demokracie, spolkový kancléř Gerhard Schröder, s ministerským předsedou Peterem Steinbrückem, aby hovořili o budoucnosti zemské vlády. Steinbrück už oznámil, že pokud budou Zelení trvat na svých nerealistických požadavcích, tak se koalice rozpadne. Také spolkový kancléř Schröder označil politiku Zelených v Düsseldorfu za chybnou a vyzval je, aby se vrátili k realistické denní politice.

Navíc má Peter Steinbrück při jednání se Zelenými velký trumf. Svobodní demokraté v Severním Porýní-Westfálsku už totiž oznámili, že jsou ochotni vstoupit do koaliční vlády se sociální demokracií. Přitom poukazují na úspěšnou politiku ve spolkové zemi Porýní-Falc, kde zemskou vládu tvoří právě sociální a svobodní demokraté.

Starosti dělají spolkové vládě a spolkovému kancléři Schröderovi nadále odbory. Nyní sice oznámilo jejich vedení, že až do podzimu nebude organizovat proti Schröderovu reformnímu programu Agenda 2010 žádné velké demonstrace a stávky, ale na obzoru se rýsuje stávka ve východoněmeckém kovoprůmyslu. Tam ztroskotala jednání o zavedení pětatřicetihodinové týdenní pracovní doby. Odbory ji pro Východní Německo požadovaly hlavně proto, že doposud se v závodech východoněmeckých spolkových zemí pracuje o tři hodiny týdně déle než na Západě. Jednání ztroskotala a tak nyní poté, co se přes osmdesát procent členů Odborového svazu v kovoprůmyslu vyslovilo pro stávku za své požadavky, se má od počátku června stávkovat. A stávky hrozí i v tiskárenském průmyslu. Už počátkem týdne vyhlásili tiskaři varovné stávky v Hessensku, Severním Porýní-Westfálsku a dalších spolkových zemích. Tiskaři požadují vyšší platy o tři procenta, zaměstnavatelé navrhují postupné zvýšení nejprve o půl procenta, později o dalších osm desetiny procenta, což však vedení odboru odmítá. A tak nelze vyloučit, že v červnu němečtí čtenáři nějaký čas buď nedostanou žádné deníky a časopisy nebo vyjdou ve značně omezeném rozsahu.

autor: Rudolf Ströbinger
Spustit audio