Aktivovat článek 66? Postupujeme pečlivě, musíme být ale připravení, říká předseda ústavní komise

Senát udělal první krok k odebrání pravomocí prezidenta Miloše Zemana, a to poté, co horní komora získala zprávu ošetřujícího lékaře, že prezident není schopen plnit svoje ústavní pravomoci. Senát by měl o aktivaci článku 66 ústavy rozhodnout ještě před ustavením dolní parlamentní komory. Obě komory parlamentu si ale nejdříve chtějí vyžádat další zprávu z Ústřední vojenské nemocnice o zdravotním stavu prezidenta.

Vnímám to jako maximální pečlivost při rozhodování,“ soudí Zdeněk Hraba, předseda ústavní komise Senátu. „Nemoc pana prezidenta se může vyvíjet v čase a nebylo by fér, kdyby se rozhodovalo jen na základě vstupního posudku doručeného z ÚVN.“

Čtěte také

Senátní komise se jednomyslně shodla na závěru, že podmínky pro aktivaci článku 66 byly splněny. Například premiér Andrej Babiš ale poukazuje na to, že Miloš Zeman je v nemocnici krátce, a měl by tedy mít čas na zotavení.

„Problém je v tom, že ústava hovoří o tom, že ‚prezident není ze závažných důvodů schopen vykonávat úřad‘ – a to je v tuto chvíli splněno. My nijak nespěcháme, právě s ohledem na možný vývoj nemoci, na druhou stranu posudek ÚVN mluví o tom, že se zdravotní stav pana prezidenta pravděpodobně během několika týdnů nezlepší. Nelze to dělat na poslední chvíli. A samozřejmě to neznamená nutně, že se na schůzi rozhodne o aktivaci článku 66,“ dodává Hraba.

Ústava říká, že premiér musí podat demisi po ustavující schůzi nové sněmovny a prezident je povinen ji přijmout.
senátor Zdeněk Hraba

Přijde Nejedlý o diplomatický pas?

Zatímco se zákonodárci dohadují o možnosti zbavit prezidenta jeho pravomocí, sílí tlak na nejbližší spolupracovníky Miloše Zemana, aby opustili svoje funkce nebo se vzdali některých výhod s nimi spojených. Premiér Babiš pobídl vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře k rezignaci.

Čtěte také

Podle premiéra by také prezidentův poradce Martin Nejedlý neměl mít diplomatický pas. „Odebrat diplomatický pas je možné ve chvíli, kdy nejsou platné důvody, proč byl konkrétní osobě vydán, v tomto případě tedy třeba v situaci, kdy by pan Nejedlý nebyl poradcem pana prezidenta, spáchal by trestný čin nebo už by nemohl cestovat s panem prezidentem,“ říká k tomu bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Sám Petříček v minulosti nechával prověřit, za jakých okolností Martin Nejedlý diplomatický pas obdržel. O vydání rozhodl v roce 2013 tehdejší ministr zahraničí Jan Kohout, člen vlády sestavené prezidentem Zemanem. „Pas byl panu Nejedlému vydán s odůvodněním, že pan Nejedlý často doprovází prezidenta republiky na cestách. Pokud prezident do budoucna není dalších cest schopen, je možné se o odebrání pasu bavit,“ dodává Petříček.

Celou odpolední publicistiku s Tomášem Pavlíčkem si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

Hosty Tomáše Pavlíčka byli:

  • Zdeněk Hraba (STAN), předseda Ústavní komise Senátu;
  • Tomáš Petříček (ČSSD), bývalý ministr zahraničí;
  • Václav Hořejší, imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd;
  • Vojtěch Hromíř, generální tajemník sdružení automobilových dopravců ČESMAD.
autoři: Tomáš Pavlíček , als
Spustit audio