Aktivní zálohy hrají v armádě stále větší roli. Jaké změny je čekají?

27. leden 2016

Postavení záloh změnila novela branného zákona, kterou v polovině ledna schválil Senát. Od července bude platit, že aktivní zálohy se mohou účastnit zahraničních misí a mohou být v mimořádných případech nasazeny až na jeden měsíc.

„V rámci branné legislativy se přijal nový zákon o vojácích v záloze. Doba cvičení pro aktivní záložáky se prodlužuje ze tří týdnů na čtyři, budou odměnováni stejnou mzdou jako vojáci z povolání a zaměstnavatel dostane kompenzaci, když jejich zaměstnanec bude na cvičení nebo v nasazení,“ odpovídá Ludvík Cimburek, koordinátor a poradce náčelníka Generálního štábu AČR pro oblast Aktivní zálohy.

Armáda to hodnotí jako přínos. Nová legislativa zavádí pojem operační nasazení, kdy po schválení vládou mohou být aktivní zálohy nasazeny ve více případech než dosud (povodně, mimořádné události atp.).

Čtěte také

„Typickým příkladem by mohlo být nasazení aktivních záloh v podobných případech jako při střežení areálu ve Vrběticích, které armádu velmi vyčerpávalo,“ říká Cimburek.

Novinkou bude dobrovolné cvičení

„Přijetím těchto zákonů se dokončila profesionalizace české armády. Od doby účinnosti zákona už v České republice nebudete mít nikoho jiného než dobrovolníky, kteří dobrovolně převezmou brannou povinnost,“ uvádí Cimburek .

Možnosti služby v armádě budou stejné jako dosud: účast jako profesionální voják, případně jako aktivní záloha. Nově pak bude možné absolvovat dobrovolné cvičení, tedy něco jako zkrácenou vojenskou službu.

autor: bar
Spustit audio