Aktivity látky remdesivir byly nevídané, říká biochemik Nencka

19. březen 2020

Remdesivir je nadějnou látkou proti viru způsobujícímu nemoc COVID-19. Funguje na trochu jiném principu než ostatní dosud známá antivirotika. Vývoj by nebyl možný bez odkazu doktora Holého. 

„Remdesivir zastavuje šíření viru v těle, ale oproti jiným antivirotikům má několik specifik,“ říká Radim Nencka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. „Látka vyvíjená společností Gilead Sciences je schopna zastavit syntézu RNA /viru/ až po několika po sobě následujících krocích. Většina přípravků proti viru HIV, které známe, zastavuje řetězovou reakci okamžitě,“ vysvětluje Nencka.

Čtěte také

Díky tomu existuje šance, že by remdesivir na nemoc COVID-19 mohl zabrat. Pro oficiální schválení léku zbývá už jen poslední ze tří klinických studií. V první se testují vedlejší účinky na zdravých lidech, ve druhé a třetí se pak zjišťuje účinnost na konkrétní nemoc. 

Vývoj nových virostatik je důležitý

V 70. a 80. letech byly viry považovány za sekundární zdroje závažných nákaz, důraz se kladl na bakteriální infekce. Epidemie eboly v západní Africe v roce 2014 nastartovala zásadní změnu. „Uvědomili jsme si, že soubor antivirotický látek, který doktor Holý nashromáždil, by bylo možné využít k objevu nových virostatik,“ řekl před dvěma lety ve vysílání Českého rozhlasu Plus biochemik Tomáš Cihlář, viceprezident pro virologii americké společnosti Gilead Sciences.

Vědcům se podařilo identifikovat řadu látek, které mají vysokou aktivitu na viry způsobující nemoci jako jsou ebola, MERS nebo SARS. Tyto látky mohou být účinné i proti aktuálnímu koronaviru SARS-CoV-2.

Čtěte také

V současné chvíli jde o remdesivir původně vyvíjený proti ebole. Kvůli ní byl lék vyzkoušen na velkém množství pacientů, aby se ověřila jeho bezpečnost. Vypadá to, že proti novému koronaviru je látka dokonce účinnější. „Aktivity látky remdesivir proti koronaviru byly nevídané,” říká Radim Nencka, který viděl testy na buněčných kulturách.

Nejdůležitější je bezpečnost pacientů

„V posledních fázích výzkumu je potřeba zjistit, jestli je netoxický,“ upozorňuje Nencka. „Ani u většího množství lidí nesmí docházet k vedlejším účinkům. Ty nemusely být na menší populaci vidět,“ dodává.

Pokud vše dobře dopadne, mohl by být nový lék schválen do dvou měsíců. Gilead Sciences ale kvůli současné pandemii už teď posuzuje v jednotlivých případech možnost podání remdesiviru v rámci takzvané nouzové léčby. Měla by se týkat i českých pacientů. 

Gilead upřesnil podmínky

Český rozhlas získal emailem vyjádření společnosti Gilead Sciences. 

V tuto chvíli vyhodnocujeme každou žádost individuálně. Minimálním kritériem pro poskytnutí experimentálního léku je hospitalizace pacienta s potvrzenou infekcí COVID-19 v závažném stavu. Existují ale omezení pro schválení, například multiorgánové selhání. 

Jedná se o experimentální látku, která není schválena k použití, nezbytné je proto také schválení lokálních úřadů. V neposlední řadě látku musíme dostat k pacientovi do nemocnice, což může být limitující faktor v případě regulací exportu a importu.

autoři: Eva Kézrová , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.