Akce džihádistů nutí Západ k „totální mobilizaci“

Francouzský list Le Figaro se vrací k vraždě 21 egyptských koptských křesťanů. Ty na pobřeží Středozemního moře, nedaleko libyjské metropole Tripolisu, brutálně usmrtili bojovníci organizace Islámský stát.

Egyptské letectvo v reakci na tento čin bombardovalo jejich pozice. „Násilné akce Islámského státu se nevyhnutelně šíří z Blízkého Východu dál přes Afriku až do srdcí našich měst,“ varuje Le Figaro.

Podle tohoto deníku je namístě použít pojem „totální válka“: „Infiltrace a obklíčení ze strany džihádistů nás nutí k totální mobilizaci,“ konstatuje Le Figaro.

Místní pobočka Islámského státu zinscenovala tento barbarský čin v Libyi, tedy místě, které je sotva500 kilometrůvzdálené od Itálie.

„Na chaosu, který v Libyi panuje, také neseme svou vinu. Ale mezinárodní společenství musí na masakr křesťanů nějak reagovat. Egypt se chopil iniciativy. Evropa, arabské státy a Spojené státy americké také musejí přispět svým dílem,“ je přesvědčen Le Figaro.

Čtěte také

Podle britských Timesů představuje bombardování pozic Islámského státu ideální příležitost k tomu, aby si egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí uvědomil, že jeho země coby regionální velmoc musí převzít regionální zodpovědnost.

Zatím to vypadá, že režim nové hlavy egyptského státu představuje v porovnání se svrženým prezidentem Husním Mubárakem zlepšení. Generálové se zjevně poučili ze zkušeností posledních tří let.

„Zůstává nejasné, jak Sísího vojenská mise v Libyi dopadne. Je možné, že se egyptský prezident spokojí s vytvořením nárazníkové zóny, aby se tak zabránilo vstupu džihádistů přes hranice.

Egypt by ale neměl podlehnout pokušení vést v sousední zemi válku jen proto, aby tak odpoutal pozornost od vlastních problémů. Sám má před sebou úkolů víc než dost,“ upozorňuje britský deník The Times.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio