Africké Mali sužuje chudoba a terorismus. Přinesou volby změnu?

30. červenec 2018

Oblast Sahelu v severní Africe představuje ideální prostor, kam se stahují islamistické teroristické skupiny. Prezidentské volby, jejichž první kolo se v západoafrickém Mali uskutečnilo v neděli, by zemi mohly přinést novou stabilitu a pomoci v boji proti chudobě a terorismu, píše zpravodajská agentura AP.

Obyvatelé státu, jenž se nachází v krizovém regionu, v neděli odevzdali své preference za přísných bezpečnostních podmínek. Samotné hlasování bylo povětšinou klidné, volby však poznamenala nízká volební účast. Podle mezinárodních pozorovatelů to mohl způsobit strach občanů z možných teroristických útoků ze strany radikálních islamistů.

První předběžné výsledky hlasování by měly být známé na konci týdne. Asi osm milionů oprávněných voličů vybíralo mezi 24 kandidáty. Největší šance na úspěch jsou přisuzované současné hlavě státu Ibrahimu Boubacaru Keïtovi, který se uchází o druhé funkční období. Jeho dosavadní prezidentování však přineslo pouze slabé výsledky, upozorňuje AP.

Klidné volby

Bezpečnostní situace v zemi se od jeho nástupu do úřadu v roce 2013 zhoršila a Keïta je navíc spojovaný s korupcí. Opoziční kandidát Soumaïla Cissé by si tak mohl zajistit dostatečnou podporu pro případné druhé kolo voleb. Ty by se konaly za dva týdny v případě, že v neděli nikdo nezískal nadpoloviční počet hlasů.

Po odevzdání svého hlasovacího lístku ve volební místnosti v metropoli Bamaku Keïta prohlásil, že poklidné volby jsou vítězstvím maliských obyvatel a znakem demokratické vyzrálosti státu. Šéfka mezinárodní pozorovatelské mise Evropské unie, italská europoslankyně Cécile Kyengeová, uvedla, že členové jejího týmu navštívili 44 hlasovacích místností a nezpozorovali žádné závažné nedostatky.

Podobně se vyjádřili i zástupci místních občanských společností. Podle nich došlo pouze k ojedinělým útokům na volební místnosti v centrální části země, které si vyžádaly zranění několika členů volebních komisí. Kvůli nestabilní situaci v severním a středním Mali se rovněž na některých místech hlasování nekonalo. Experti upozorňují, že takový stav podrývá důvěryhodnost voleb.

Neporažení islamisté

Pouštní oblasti na severu Mali jsou ideálním místem, kam se stahují teroristické skupiny spojované s organizací Al-Káida. Ty dlouhodobě zvyšují svůj vliv také v hustě obydlené centrální části státu. O stabilizaci situace se pokouší mírová mise OSN o síle 14 tisíc členů.

Dosažení konsolidovaného stavu je pro Mali více než důležité. Země je jednak tranzitním územím pro migranty, jednak by sever státu po možném státním rozpadu představoval živnou půdu pro vznik dalších islamistických teroristických buněk. Severní oblast Mali navíc od Středozemního moře dělí pouze Alžírsko.

V některých oblastech Mali už v roce 2012 převzaly moc teroristické skupiny spojené s Al-Káidou, když využily situace po povstání Tuaregů. Teprve o rok později se díky francouzské vojenské intervenci podařilo teroristy zahnat do defenzivy. Podle expertů ale mohou být radikální organizace z maliského území definitivně odstraněny pouze v případě, pokud bude stát silnější.

Západoafrická země přitom patří mezi nejchudší na světě. Asi polovina dětí ve školním věku – přes milion osob – podle Organizace spojených národů výuku nenavštěvuje. Každé deváté dítě navíc umírá před dosažením pátého roku života, poznamenává AP.

autor: rer
Spustit audio