Advokáti ve Vietnamu jsou mučeni i vězněni

9. leden 2016

Loni byla ve Vietnamu zadržena řada dalších právníků obhajující občany, kterým byla neprávem zabrána zemědělská půda či jinak porušena jejich práva, a také aktivisty, kteří se snažili ve Vietnamu vytvořit nezávislé odborové hnutí.

Po internetových blogerech, novinářích a spisovatelích se policie na konci roku 2015 zaměřuje na lidi, snažící se vymáhat ve Vietnamu dodržování zákonů. Zahraniční pozorovatelé tuto zvýšenou aktivitu přičítají blížícímu se sjezdu Komunistické strany Vietnamu na konci ledna.

Sedmačtyřicetiletý Nguyen Van Dai je zatím posledním známým advokátem lidských práv, kterého vyšetřuje policie a patrně stane před soudem. „Existuje spousta případů vietnamských právníků, kteří byli zadrženi, zbiti a uvězněni. Vláda si je vědoma, že tito právníci dokážou lidem dodat sebevědomí v tom, aby bojovali za svá práva. A tak se na tyto právníky zaměřuje,“ vysvětluje souvislosti zadržení Trinh Huu Long, rovněž právník specializující se na lidská práva, který před 3 roky odešel do filipínského exilu.

Nguyen Van Dai patří ke známým osobnostem, v roce 2006 založil někdejší Výbor pro lidská práva. V roce 2007 byl zadržen a odsouzen k odnětí svobody na 4 roky a následné stejně dlouhé domácí vězení. Již během něj nahlásil policie případy obtěžování, přepadení ve vlastním domě a problémy pokračovaly i po jeho propuštění.

V prosinci 2015 ho spolu s třemi účastníky semináře o lidských právech brutálně zbila a okradla skupina asi 20 maskovaných mužů, uvedla agentura Reuters. Ani ne dva týdny na to policie Van Daie a jeho kolegyni Le Thu Ha zatkla a obžalovala za protistátní propagandu trestanou ve Vietnamu až 20letým vězením. Na internetu se šíří petice za jejich propuštění.

Logo

Vedle již tradičních organizací monitorujících porušování lidských práv vyjádřil v oficiálním prohlášení vážné obavy o Van Daie Ted Osius, americký velvyslanec ve Vietnamu. Bití a zastrašování osob bojujících za lidská práva a práva dělníků nazval znepokojivým trendem.

Jedním z Evropanů, kteří si na dlaň ruky napsali „Osvoboďte Nguyena Van Daie“ a vyfotili se na svůj twitterový účet, je i nizozemský právník Otto Volgenant z organizace Lawyers for Lawyers: „Pracuji jako komerční právník v Amsterdamu a jsem také dobrovolníkem v organizaci Lawyers for Lawyers, která pomáhá právníkům po celém světě, pokud se dostanou do sporu se svojí vládou. Ve více zemích pozorujeme, že vláda podniká kroky nejen proti lidem kritizujícím její činnost, ale i proti jejich právníkům. Cílem je zastrašit právníky, aby tyto lidi nezastupovali. Vláda tedy ztotožňuje právníka s jeho klientem a podniká proti nim shodné kroky. Známe takové případy z Mexika, Kolumbie, některých afrických zemí, ale i z Evropy: v Turecku sedí ve věznicích asi třicet novinářů a stíhaní jsou i jejich právníci.“

Trinh Huu Long, vietnamský právník působící v právní kanceláři a misi VOICE připomíná také praxi vietnamského soudnictví: „Ve Vietnamu musejí být soudci členy komunistické strany, která je jmenuje, oni se jí zodpovídají z jednotlivých případů a přijímají její instrukce, jak se rozhodnout v konkrétních případech. Takže o vládě práva se ve Vietnamu nedá mluvit, a o nezávislosti justice už vůbec ne.

Advokáti jsou také pod kontrolou komunistické strany. Musejí mít povolení od policie a soudu, aby mohli klienta zastupovat. Pokud povolení nezískají, musí si klient najít jiného právníka, nebo přijmout advokáta ex offo. Samozřejmě, že advokáti ex offo mají blíže k vládě než ke klientovi.“

Vietnam podepsal 5 úmluv o lidských právech, a další mezinárodní dohody, které obsahují klauzuli vymáhající zajistit právo sdružování, svobodu slova, možnosti občansky se angažovat a další principy. Nezdá se však, že se do praxe příliš promítly – a určitě ne do možnosti zakládat nezávislé odborové svazy. Když se o to na podzim 2015 pokusila Do Thi Minh Hanh se dvěma kolegy, byli všichni zbiti neznámými muži v civilu. Slečna Hanh skončila v nemocnici s těžkými zraněními.

Spustit audio