Advokát Smutný: Izrael oslavuje s hrdostí svoji nezávislost. I po 75 letech ale stále nemá ústavu

23. květen 2023

Izrael si připomíná 75 let od vzniku nezávislého židovského státu. Nakolik ho ohrožují kroky Číny a Ruska? A čím argumentuje premiér Benjamin Netanjahu, když tvrdí, že i po přijetí soudní reformy zůstane Izrael silnou demokracií? Advokát Pavel Smutný v audiozáznamu ještě připomene, za co dostal Cyril Höschl Cenu Arnošta Lustiga, a zavzpomíná na operní pěvkyni Soňu Červenou.

„Izrael slaví s velkou hrdostí především svoji nezávislost a svoji sílu. Tedy to, že 75 let existuje v prostředí, které rozhodně není přátelské. Spolu s étosem toho, že se židovský národ sešel po velké diaspoře na izraelském území,“ říká v pořadu Jak to vidí... advokát a prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný.

Významné výročí však zastihlo Izrael uprostřed vážné vnitrostátní krize. I přes složité politické problémy ale podle Smutného stále převažují pozitiva. „Izrael je pořád jedním ze světových technologických lídrů. Pořád jde o zemi, která světu daleko více dává, než bere. A i ve střednědobém horizontu bude Izrael zřejmě schopen si věci ve svém regionu uspořádat.“

Jeruzalém na bodu varu?

Hlavním důvodem, proč se Izrael k budoucnosti prodírá přes velice konfliktní situaci, je podle Smutného to, že nemá ústavu. „Má sice šest nebo sedm zákonů, které upravují fungování Knesetu, dolní komory, prezidenta, ale nemají ústavu. Řídí se sice Deklarací nezávislosti, což je ušlechtilý, vznešený a pořád velmi platný dokument, ale není to ústava. A ukazuje se, že život bez ústavy v moderním státě není prakticky možný, protože vznikají různé absurdní situace na obou stranách výkladu toho, co má, a co nemá dělat výkonná nebo soudní moc.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však tvrdí, že jeho země zůstane silnou demokracií i po přijetí kontroverzní reformy soudnictví. Část obyvatel si ale myslí, že současná vláda, ve které zasedá řada kontroverzních osobností, nemá legitimitu.

Čtěte také

Obracejí se k pití slané vody, k soudní moci. Izrael je židovský stát a i v talmudu se praví, že soudce je více než kněz. Takže Nejvyšší soud si teď v Izraeli začal přivlastňovat exekutivní práva. Vyjadřuje se ke jmenování velvyslanců, generální prokurátor zrušil pro politickou motivaci odvolání policejního prezidenta a podobně. Jednoduše řečeno se v Izraeli nyní dějí věci, které nemají oporu v normálním uspořádání dělby moci. To lidi irituje. A protože jde o národ horkokrevný, vycházejí do ulic,“ vysvětluje obšírně Smutný.

Plavba v nebezpečných vodách

Složitou situaci ale zažívá Izrael i na mezinárodním geopolitickém poli. „Izrael je země, která je od svého vzniku zásadním způsobem garantovaná Spojenými státy americkými. Žije tady ale také velká ruská židovská diaspora. Důležitá z hlediska technologií je samozřejmě pro Izrael i Čína. Čili Izrael musí hrát docela dost karet, a to tváří v tvář tomu, že má smrtelného nepřítele, a to je Írán.“

Izrael tak musí ve složitých vodách velmi šikovně manévrovat. „Zejména musí reagovat na mocenské soupeření na Středním východě. A tím nejzákladnějším je samozřejmě to, že musí zajistit bezpečnost svých občanů a země jako takové,“ uzavírá Pavel Smutný.

autoři: Vladimír Kroc , Pavel Smutný , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.