Adriana Krnáčová: Reakce na komentář Jiřího Leschtiny

23. srpen 2014

Děti mi říkaly: mami, nedělej to, nechoď do toho. Budou tě zpochybňovat, budou o tobě psát nesmysly. Lidi, kteří tě vůbec neznají, tě pomluví. Inu, měly pravdu. Pan Jiří Leschtina v Českém rozhlase zveřejnil "svůj" pohled na přípravu zákona o povinném zveřejňování smluv.

On vlastně ten pohled není ani tak jeho, ale aktivisty Matěje Hollana, na jehož článek, který byl na blogu Aktuálně.cz napsán věcně a bez urážek, jsem také věcně reagovala a snad i mnohé vysvětlila.

Pan Leschtina (který pracuje pro Aktuálně.cz) téma pana Hollana v podstatě opsal, což by se dalo v době dovolených pochopit, a zveřejnil v Českém rozhlase. Dodal k němu ovšem své domněnky, pomluvy a nesmysly, asi aby tím ukázal svůj názor nebo aby opsaný článek nebyl opsaný tak doslova.

Čtěte také

Pan Leschtina nezná mě a podle toho, co píše, nezná ani postup v přípravě pozměňovacího návrhu daného zákona. Jde o poslanecký návrh, který ministerstvo nijak opravit nemůže, může navrhnout změny, což se taky na přání pana premiéra děje. Samotný zákon pak schvalují poslanci, což možná i pan Leschtina ví. "Přestřelka" o změnách v zákoně se odehrává v době, kdy návrh ministerstva není zdaleka dopracován. Chápu ji ze strany Matěje Hollana, který má jako aktivista o zákon dlouhodobý zájem a také si přihřívá předvolební polívku v Brně, kde bude kandidovat.

Pan Leschtina jde ale "jako seriózní novinář" mnohem dál. Rovnou mne spojil s kmotrem Hrdličkou, kterého jsem v životě neviděla a ani o to nestojím. Jeho smyšlený blábol má asi čtenářům a posluchačům navodit pocit, že na ministerstvu vnitra pracuji pro kmotry a pro kmotry budu pracovat i na pražském magistrátu, pokud mne na podzim Pražané zvolí. Skoro by se tady chtělo zeptat, pro koho tedy pracuje pan Leschtina.

Čtěte také

A teď již bez ohledu na pana redaktora a spíš pro ty, kteří chtějí znát fakta: Na pondělí jsem kvůli zákonu o zveřejňování smluv svolala pracovní setkání, na něž jsou pozvané všechny zainteresované skupiny, takže i lidé z neziskovek. K dispozici bude zasedačka, projektor, plátno, legislativní pomoc, má kancelář, snad i káva a budeme psát a přepisovat, dokud nebude hotovo. Teprve pak se zákon pošle do sněmovny poslancům. Poté by se měli novináři dívat, kdo jak bude o návrhu hlasovat. Pak mi také může pan Leschtina přijít do očí říct, že jsem zákon sepsala pro pana Hrdličku.

Ještě asi dlužím odpověď mým dětem, kterým jsem vysvětlovala, proč nakonec na pražský magistrát kandiduji: Jdu do toho, protože nejsem zbabělec, protože si stojím za svým slovem, protože ctím to, k čemu mě vedli rodiče: čest, etika, profesionalita a odvaha. A že budou nějací novináři psát pomluvy a nesmysly? S tím je potřeba počítat, bohužel.

Adriana Krnáčová, náměstkyně ministra vnitra, lídryně kandidátky do ZHMP za hnutí ANO.

autor: Adriana Krnáčová
Spustit audio