Adam Černý: Zemanovo vystoupení ke kauze Vrbětic nám nepomáhá. Benešové chyběly informace

3. květen 2021

„Existuje jediná verze: výbuchy byly výsledkem cíleného útoku. Znovu to vicepremiér potvrdil včera. Vládní pozici potvrdily jednohlasně i všechny příslušné výbory ve sněmovně,“ shrnuje zahraničněpolitický komentátor.

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu zpochybnil jednoznačný postoj české vlády k výbuchům ve Vrběticích. Zahraničněpolitický komentátor Adam Černý se v pořadu Jak to vidí... zamýšlí nad důsledky, které to může mít pro podporu našeho postoje vůči Rusku v Evropské unii.

Čtěte také

Chronická choroba naší politiky

„Určitě tomu nepřispívá to, co je chronickou chorobou české zahraniční politiky a diplomacie. A to, že její tři klíčoví hráči, kteří sedí na Hradě, v Černínském paláci a ve Strakovce, zrovna v takové kritické situaci nejednají ve shodě,“ stěžuje si host Zity Senkové.

„Prezident Miloš Zeman prostě protiřečil postoji a výkladu událostí, jak je prezentovali premiér a vicepremiér a jak ho koneckonců i včera vicepremiér v televizní debatě potvrdil: existuje jediná verze a není pochyb o tom, že výbuchy byly výsledkem cíleného útoku, ne náhodné události.“

Benešová nečetla zprávu BIS

Prezidentovo vystoupení naopak podpořila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. I podle ní je vyšetřovacích verzí více. Jak ona mohla dospět k takovému závěru?

Čtěte také

„Ona mohla mít k dispozici informace třeba od policie a nebyla seznámena se zprávou BIS. Ta se projednávala na příslušných výborech ve sněmovně, které jednohlasně podpořily vládní pozici a její reakci na to. Takže já bych se spokojil s diplomatickým vysvětlením, že možná paní ministryně neměla dostatek informací,“ odhaduje Černý.

„Ti, kdo tvrdí, že rázný přístup z naší strany vůči Rusku není v pořádku, se prostě mýlí. Zkušenost nás učí, že Ruská federace i její předchůdci si vážili jen toho, koho se báli. Velkou roli tam hraje politika síly. Kdo dá najevo slabost vůči Rusku, toho si Rusko v žádném případě neváží. Bude jím pohrdat. I když to možná nedá najevo.“

Další témata rozhovoru: sankce EU proti Rusku; kauza Vrbětice; politická situace v Británii a v Německu.

Spustit audio

Související