Adam Černý: Vyhlídka na volby otřásá Řeckem

12. prosinec 2014

Před čtyřmi lety propad řecké ekonomiky ohrožoval celou eurozónu, dnes perspektiva předčasných voleb otřásá pouze zemí na Peloponéském poloostrově. Důvodem neklidu je vyhlídka, že by se k moci mohla dostat strana Syriza, jejíž vůdce Alexis Tsipras proslul krajně levicovými názory.

V souladu s přáním většiny svých spoluobčanů sice ujišťoval, že země bude nadále používat euro, ale zároveň sliboval, že pokud stane v čele vlády, zbaví Atény dosavadních dohod s trojkou věřitelů – Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí – a zbaví zemi nepopulárních úspor.

Když dnes Tsipras svou někdejší rétoriku mírně brzdí, je to paradoxně proto, že by se mu jeho přání dostat se k moci mohlo splnit. Tuto vyhlídku přiblížil nynější premiér Antonis Samaras, když se rozhodl, že urychlí volbu prezidenta, ačkoli se vládní koalice konzervativců a socialistů nemůže spolehnout, že sežene alespoň v třetím kole, které se má konat 29. prosince, v parlamentu potřebnou třípětinovou většinu.

Čtěte také

Podle ústavy pokud není hlava státu vybrána ani ve třetím, rozhodujícím kole, je nutno vypsat parlamentní volby. Řecko si tak vyzkouší, že i když jeho prezident má převážně ceremoniální pravomoci a reprezentativní roli, může se jeho volba stát politikou první třídy.

V rozhodování poslanců se bude promítat několik tlaků. Z jedné strany bude vládní koalice spoléhat, že by se k ní mohli přidat zástupci menších stran a nezávislí z prosté obavy, že podle průzkumů veřejného mínění takřka polovina poslanců své funkce neobhájí.

Řecký premiér Antonis Samaras

Pokud by premiérovi sázka vyšla a prezident byl zvolen, pozice vlády by posílila. Samaras počítá i se záložním plánem, že v předčasných volbách by se pokusil opakovat scénář z června 2012, kdy sice mnoho Řeků lákaly protestní slogany Syrizy, ale zároveň se obávali, že krajní levice nedokáže s věřiteli vyjednat to, co slibuje, a navíc vystraší investory a obchodníky natolik, že zemi nemine bankrot.

Proto Alexis Tsipras v posledních týdnech začal doma svou rétoriku zmírňovat a do evropských metropolí vyslal své zástupce, aby plány Syrizy vysvětlovali, protože pochopil, že on k úspěchu potřebuje hlasy voličů a ekonomika vládu, která má důvěru doma i v zahraničí.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.