Adam Černý: Vražda maltské novinářky – zatím částečná spravedlnost

28. únor 2021

Kdekdo ve střední Evropě zná jméno Jána Kuciaka – jeho vraždu si před třemi lety objednal mafiánský podnikatel, aby umlčel nepohodlného reportéra odhalujícího zneužívání veřejných peněz.

O čtyři měsíce dříve, v říjnu 2017, explodovala nastražená bomba v automobilu maltské investigativní novinářky Daphne Caruany Galiziové, která důsledně a důkladně popisovala korupční a nepotistické vazby sahající až do nejvyšších míst. Oba případy spojuje povaha práce obou novinářů a bohužel i pocit, že spravedlnosti nebylo učiněno zadost.

Čtěte také

Vrah Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se přiznal a díky spolupráci s vyšetřovateli a obžalobou loni dostal nižší trest, ale zvláštní soud v Pezinku pro nedostatek důkazů osvobodil Mariána Kočnera podezřelého jako objednavatele vraždy i jeho komplicku Alenu Zsuzsovou, která měla objednávku zločinu zprostředkovat. Takže na definitivní rozhodnutí, jestli bude usvědčen a potrestán hlavní hybatel odpudivého zločinu, rodiny obětí i slovenská veřejnost ještě čekají.

Nynější rozsudek nad jedním z vrahů Daphne Caruany Galiziové zanechává stejnou pachuť. Když Vincent Muscat tento týden zčistajasna přiznal svou vinu a svou výpovědí přispěl k usvědčení spolupachatelů, takřka obratem získal nižší, přesto stále patnáctiletý trest vězení. Ale když šéf maltské policie prohlásil, že nyní jsou zatčeny nebo už i odsouzeny všechny osoby, které byly do atentátu zapleteny, u pozůstalých a většiny veřejnosti převažuje skepse. Stejně jako v případě Jána Kuciaka jsou odhaleni přímí vykonavatelé zločinu i jejich pomocníci, ale bez odpovědi zůstává otázka, jestli policie a justice odhalily jeho objednavatele nebo inspirátora.

Nejvyšší cena

Čtěte také

Tím by mohl být vlivný podnikatel Yorgen Fenech, který byl zatčen, když se v listopadu 2019 pokoušel na své luxusní jachtě odplout z vlasti. Právě jeho vazby sahající až do úřadu vlády vytrvale odhalovala a popisovala Daphne Caruana Galiziová, která na rozdíl od Jána Kuciaka, který se mohl spolehnout na podporu domovské redakce Aktuality.sk, pracovala sama a pro rozsah své práce si vysloužila v narážce na proslulý internetový projekt odhalující vládní aféry v řadě zemí světa přezdívku „WikiLeaks v jedné osobě“.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Yorgen Fenech měl podle informací z policejního vyšetřování za skutečného inspirátora vraždy označit dnes už bývalého šéfa úřadu vlády Keithe Schembriho. Ten, stejně jako premiér – přestože jakýkoli podíl na zločinu dodnes oba vytrvale popírají –, musel svou funkci opustit. Jána Kuciaka a Daphne Caruanu Galiziovou dělil více než dvacetiletý věkový rozdíl, spojovalo je ale odhodlání odhalovat propojení korupce a politiky a oba za svou práci zaplatili nejvyšší cenu. K objasnění obou zločinů bohužel schází usvědčení a potrestání těch, kteří aby utajili své vlastní zločiny, sáhli k vraždě novinářů.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související