Adam Černý: Velká koalice v Německu má za sebou 100 dní

28. březen 2014

Pohled na německou vládní koalici, která tento týden završila sto dní u moci, přináší nečekané překvapení. Pro vysvětlení je nutno se podívat nazpět.

Loni v září slavili němečtí konzervativci nečekaný triumf, protože ve volbách do Bundestagu stanuli jen pár mandátů od absolutní většiny, což byl zisk srovnatelný s érou, kdy je vedl kancléř Konrad Adenauer. Za svůj nečekaný úspěch vděčili křesťanští demokraté hlavně Angele Merkelové, jíž obyvatelé Spolkové republiky přičítali hlavní zásluhu o to, že Německo proplulo krizí z celé eurozóny s nejmenšími otřesy.

Něčí velký úspěch bývá ztrátou někoho jiného, v daném případě to byl odchod německých liberálů z lavic Bundestagu, takže konzervativci byli při vyjednávání o nové vládě odkázáni pouze na sociální demokraty. Jejich šéf Sigmar Gavriel proto mohl svou nevýhodu, chabý volební výsledek, obrátit v přednost.

Když na konci loňského roku velká koalice představila svůj pracně dojednaný program, bylo zřejmé, že více se na něm podepsal teoreticky menší a slabší partner. Levice do vládního prohlášení prosadila například zkrácení odchodu do důchodu pro některé kategorie zaměstnanců na 63 let, vyšší penze matkám více dětí nebo celostátně platnou minimální mzdu.

K uměním koaličního kompromisu mezi jiným patřívá schopnost odstínit mezi tím, co se zapíše do vládního prohlášení a co se přemění ve skutečnost. Na nynější "Groko", jak se v Německu v politické hantýrce zkracuje velká koalice, překvapuje nápadný paradox. Z průzkumů popularity politiků nadále vychází Angela Merkelová jako jednoznačný vítěz, ale v praxi domácí politiky se vytrvale prosazují sociální demokraté, hlavně jejich šéf Sigmar Gabriel.

Předseda strany SPD Sigmar Gabriel

Když si pochvaluje, že koalice si rozumí jako součástky dobře seřízeného motoru, míní tím, že tento stroj produkuje hlavně zákony z levicové dílny. Koalici, kterou německá média popisují jako úl s černou, rozuměj konzervativní královnou a rudými včelami, musí těšit sociální demokraty, kteří se obávali, že je Angela Merkelová svými neokázalými, ale účinnými manévry vymaže tak, jako se jí to povedlo za předchozí velké koalice v letech 2005 až 2009.

Sto dní po začátku její nynější reprízy je namístě otázka, jak dlouho to bude těšit všechny ty voliče, kteří loni v září svými hlasy zajistili kancléřce její historický úspěch.

autor: Adam Černý
Spustit audio