Adam Černý: V otázce brexitu Londýn tápe

18. květen 2018

Už celkem patnáct různých dodatků schválila Sněmovna lordů k návrhu zákona o brexitu, který prošel letos v lednu Dolní sněmovnou.

Vládě Theresy Mayové by to nemuselo dělat velkou hlavu, protože poslanci mají pravomoc názor Jejich lordstev, jak ten vyjádřený ve středu, tak i všechny předešlé, přehlasovat.

Jiří Hošek: Brexit podcenili jak Britové, tak EU. Neuvědomili si, jak komplexní krok to je

brexit

Britské opouštění Evropské unie se komplikuje. Skotský parlament zamítl klíčový zákon britské vlády, který stanoví podmínky brexitu. Výsledek skotského hlasování sice není právně závazný a Londýn může normu protlačit silou, ale stalo by se tak prvně v historii. Tento krok by také pravděpodobně posílil skotské separatisty. Zástupci Unie dávají ostrovnímu království čas do jen června, aby předložilo svou vizi odchodu z evropského svazku.

Větší potíž vězí v tom, co sarkasticky pojmenoval vůdce opozice Jejího Veličenstva, labouristický předák Jeremy Corbyn, když prohlásil, že vláda je natolik zaujata svou vnitřní diskusí o brexitu, že jí nezbývá čas na vyjednávání s kýmkoli dalším, tedy především se sedmadvaceti členy Evropské unie, které se Spojené království rozhodlo před takřka dvěma roky opustit.

Současný nepříliš povzbudivý stav je důsledkem rozhodnutí vyhlásit referendum o britském členství v Evropské unii, aniž by bylo jasně a konkrétně definováno, co se tímto odchodem míní, zda se zruší všechny dosavadní vztahy, nebo některé uchovají, a hlavně, jakou podobu mají mít tyto vztahy do budoucna.

Theresa Mayová

Nejnázorněji je to vidět na debatě o hranici mezi Irskem a Severním Irskem. O její současnou podobu, která znamená, že je fakticky nezřetelná, se zasloužila takzvaná Velkopáteční dohoda, která ukončila desetiletí sektářského, nábožensky podmíněného násilí v Severním Irsku a jejímž výslovným garantem je Evropská unie.

Opustit projekt Galileo

V dnešní debatě se střetávají dva protichůdné zájmy, kdy proti sobě stojí úsilí obou částí Irského ostrova zachovat co nejvíce ze současného zcela bezproblémového stavu, kdy mezi severem a jihem proudí lidé i zboží bez překážek, a deklarovaný cíl premiérky Mayové obnovit kontroly na hranicích s Evropskou unií, ale neproblematizovat provoz na hranici mezi oběma částmi Irského ostrova.

Jan Jůn: Brexitové dohodě nyní brání neshody o irské hranici

Jan Jůn

Tak, jak se vyvíjí situace kolem brexitu, je možné nyní konstatovat, že páteční účast britské premiérky Mayové na summitu „Východního partnerství“ v Bruselu a její jednání s předsedou Evropské rady Tuskem pozdě odpoledne jsou kriticky důležité pro další vyjednávání.

Výsledek se podobá spíše zmatku, protože vyjednavači z Londýna sice odmítli návrh řešení připravený v Bruselu, ale dosud nebyli schopni s ohledem na domácí debatu definovat vlastní představu. Premiérčin manévrovací prostor navíc omezuje fakt, že její vládní většina životně závisí na hrstce poslanců ze Severního Irska.

Pokus namalovat irský kulatý čtverec je nejnázornější, ale nikoli ojedinělý příklad z řady řekněme nepředvídaných důsledků britského rozhodnutí opustit Evropskou unii.

Zcela aktuálně byl Londýn nemile překvapen, když zjistil, že Spojené království, pokud bude trvat na tvrdém brexitu, by mělo opustit i dlouho budovaný evropský satelitní navigační projekt Galileo, na němž se dosud podílela i řada firem ze Spojeného království.

autor: Adam Černý
Spustit audio