Adam Černý: Udržet Čínu pohromadě je silnější ideologií než principy marxismu-leninismu

1. červenec 2021

Pouhých 50 lidí zakládalo před 100 lety Komunistickou stranu Číny. Dnes je s 90 miliony členy nejpočetnější politickou stranou na světě. Jaký je její příběh a jakému vnitřnímu strachu čelí? 

Je to velký příběh. Jednak je to příběh strany, která má stále v názvu slovo komunistická. Ale také je to příběh strany, která se dokázala prosadit v nejlidnatější zemi světa, ovládnout ji a svým způsobem ji sjednotit a udržet pohromadě, říká v pořadu Jak to vidí... zahraničně politický komentátor Adam Černý.

Traumatické století

Téma sjednocení země je podle Adama Černého možná mnohem silnější ideologií než základní principy komunismu. Z hlediska čínského vnímání světa je to obdivuhodné. Čína před sto lety, ačkoli je velká a má velmi silné civilizační a kulturní tradice, byla rozdělená a ovládaná cizími mocnostmi, což bylo velmi traumatické.

Čtěte také

Nakolik tedy dnešní Komunistická strana Číny staví na principech marxismu-leninismu? Čínský komunismus dostává rysy, s kterými by zřejmě Karel Marx nesouhlasil. Ačkoli v Číně po dlouhou dobu platilo, že mnoho zlého pochází ze soukromého vlastnictví, přišel na konci 70. let Teng Siao-pching se svými tržními reformami.

„A výsledky dneska vidíme. Dnes je Čína druhou nejsilnější ekonomikou na světě. Stále ale zůstává otázkou, jestli tato kohabilitace totalitní ideologie s tržní ekonomikou může efektivně fungovat.

Demonstrace síly

Komunistická strana Číny je se svými 90 miliony členy nejpočetnější politickou stranou na světě, z čehož logicky plynou potíže. Tak obrovské těleso z povahy věci nemůže být soudržné, jednotně myslící. A z toho, myslím, vyplývá další trauma Číny – snaha udržet komunistickou stranu i celou společnost pohromadě.

Jak upozorňuje Adam Černý, při tak velkém počtu lidí se to dá udělat pouze mocenskými nástroji. „Ty dnes dostávají nové a nové rozměry, dříve nepředstavitelné – sociální kontrola, sledování, vyhodnocování chování lidí, zaznamenávání do elektronických registrů. Ovládání společnosti je dnes masivní a je podmíněno právě vnitřním strachem z toho, aby se celá věc nerozpadla.

Není tedy s podivem, že i oslavy stého výročí od založení strany jsou pompézní a nesou se ve znamení demonstrace síly. To, že se slaví na náměstí Nebeského klidu, je do značné míry odvážné. Přestože se o tom nemluví, velká část lidí ví, že tam tanky rozdrtily demokratizační hnutí. Není to tedy nic jiného než demonstrace síly, uzavírá Adam Černý.

Další témata rozhovoru: Čína jako vedoucí mocnost světa; vztahy Západu s Pekingem; otazníky kolem Severní Koreje; krajské volby ve Francii.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.