Adam Černý: Toryové pod Cameronem ujíždějí od Evropy

3. říjen 2014

Premiér David Cameron svou působivou řečí tento týden dodal britským konzervativců na posledním sjezdu před volbami v příštím roce dost bojovného ducha, aby uvěřili, že navzdory mdlým výsledkům v průzkumech veřejného mínění, mají naději udržet se i po příštím jaru u moci.

Partnery Spojeného království na kontinentu však sněmování toryů v Birminghamu utvrdilo v názoru, že pokud David Cameron i po volbách zůstane v sídle premiérů na Downing Street, čekají Evropskou unii nemalé starosti.

Jejich podstatou překvapivě není přání změnit postavení Británie uvnitř osmadvacítky, které Cameron slibuje svým voličům spolu se závazkem, že jim výsledek jednání předloží k referendu, protože není málo zemí, které jsou přesvědčeny, že si Evropská unie zaslouží změnu.

Starosti zemí jako Německo pramení z obav, že nynějšímu premiérovi Jejího Veličenstva nejde tolik o reformu unie, ale že je motivován ryze domácími ohledy na vzestup voličů Strany nezávislosti Spojeného království, jejímž hlavním programovým bodem je bezpodmínečný a co nejrychlejší odchod z Evropské unie.

Čtěte také

K myšlenkám na domácí vývoj má vůdce toryů dostatek důvodů. Těsně před sjezdem v Birminghamu ohlásil přestup k eurofobům z UKIP letos už druhý poslanec konzervativců. Je tak pravděpodobné, že alespoň jeden z nich v doplňovacích volbách ještě před příštím jarem bude svou novou stranu zastupovat v Dolní sněmovně.

Takový vývoj dokazuje, že se Davidu Cameronovi nedaří svou kritikou Evropské unie zastavit vzestup UKIP, protože na každý jeho euroskeptický úkrok eurofobové reagovali dalšími, ještě vyhrocenějšími výpady vůči britskému členství v osmadvacítce.

Britský premiér David Cameron

Tentýž David Cameron, který před dvěma týdny vzlykal, že odchod Skotska ze Spojeného království by mu zlomil srdce, se na sjezdu toryů svěřil, že britský odchod z Evropské unie by jeho srdce přežilo. Tím jen posílil pochybnosti, že nynější britský premiér neuvažuje, jak by se se svými evropskými partnery dohodl, ale že už s odchodem z Evropské unie de facto počítá.

autor: Adam Černý
Spustit audio