Adam Černý: Světová obchodní organizace dostane nového šéfa

16. květen 2013

Pětapadesátiletého brazilského diplomata čeká zkušenost, že pokud se vám splní vaše touhy, nemusíte být nakonec spokojen. Roberto Azevedo tento týden dosáhl vrcholného úspěchu, když byl přesvědčivou většinou ze 159 hlasů všech členů zvolen generálním ředitelem Světové obchodní organizace. Úspěch je o to větší, že je první, kdo získá jednu z prestižních nadnárodních funkcí jako zástupce skupiny rychle se rozvíjejících zemí zahrnující Brazílii, Rusko, Indii a Čínu.

Světová obchodní organizace v roce 1995 nahradila Všeobecnou dohodu o tarifech a clech ustavenou stejně jako OSN po druhé světové válce a až dosud v ní důležité, ne-li rozhodující slovo měl Západ, tedy Američané a západní Evropa. Roberto Azevedo by se proto měl těšit, že pod jeho vedením budou mít ve spolku, který stanovuje pravidla řídící světový obchod, větší slovo a tím také zastání nejen rychle rostoucí země jako například Brazílie, která je podle velikosti ekonomiky sedmá na světě, ale také vesměs chudé rozvojové země.

Důsledky ekonomické krize, která odstartovala v roce 2008, nejspíše představy v pořadí šestého šéfa Světové obchodní organizace zkorigují. Když se nedaří, kdekdo si hlídá nejen vlastní košili, ale i kabát. Do praktické řeči přeloženo, někdejší vůli liberalizovat, uvolnit obchod ve světě střídají pokusy dohodnout se na dvoustranném nebo regionálním základě.

Příkladem je samotný Západ, kde letos Spojené státy a Evropská unie zahájí rozhovory o společné zóně volného obchodu. Pokud by vznikla, zahrnovala by oblast, na kterou dnes připadá polovina světového bohatství a třetina světového obchodu. Společná pravidla, která by přijal tak rozsáhlý a vlivný celek, by přirozeně ostatní země nemohly ignorovat.

Vyhlídka, že by nový generální ředitel mohl Světové obchodní organizaci dodat vytrácející se váhu, není velká. Ve prospěch Roberta Azeveda mluví jeho zkušenost. Jako zástupce Brazílie se od roku 2001, kdy se naposledy a dosud bezúspěšně začalo jednat o dalším uvolnění obchodu ve světě, účastnil takřka všech ministerských jednání. Těžko by tedy dnes mohl tvrdit, že neví, jak obtížná práce ho čeká.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.