Adam Černý: Spolková kancléřka u korunního prince z Bavorska

22. červenec 2020
Kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Markus Söder na projížďce po jezeře Chiemsee

Do celoněmeckých voleb zbývá ještě více než rok a německá kancléřka se odhodlala dát najevo svou přízeň jednomu z favoritů soutěže o nástupnictví.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Ještě než německá kancléřka vyrazila do Bruselu na summit, kde sedmadvacítka řešila svůj rozpočet na příští léta a jak velká bude pomoc zemím postiženým ekonomickými důsledky pandemie koronaviru, rozhodla se pro neobvyklé gesto, kterým se nepřímo vyjádřila k otázce, kdo by ji mohl příští rok v Berlíně nahradit.

Čtěte také

Střídání vládců v demokratických zemích má tu výhodu, že se děje na veřejnosti a že o něm rozhoduje svobodná volba občanů. Přesto se jedná o delikátní operaci, zvláště v případě Německa, jemuž už ve čtvrtém volebním období stojí v čele kancléřka Angela Merkelová, která dala jednoznačně najevo, že napřesrok po zářijových volbách končí. Případní uchazeči o její úřad tak sice nebudou soupeřit s držitelkou titulu, zároveň se však budou muset vyrovnávat s její autoritou a dědictvím.

V případě Spolkové republiky se osvědčuje několik zkušeností. Málokdy se v souboji o nástupnictví prosadí ten, koho by si vládce rád vybral jako takříkajíc korunního prince, a je obtížné předvídat, jaké okolnosti určí favorita. Čerstvým příkladem je úřadující bavorský premiér Markus Söder, jemuž by se donedávna sotva přisuzovaly reálné kancléřské vyhlídky.

Za prvé pochází z Křesťansko-sociální unie CSU, bavorské sestřenice německých křesťanských demokratů, z jejichž řad sice vyrostli mnozí úspěšní politici, ale za poslední půlstoletí ani jeden z nich neproměnil regionální popularitu v celostátní volební úspěch. Za druhé se v minulosti s kancléřkou dostával do otevřených rozepří, například v citlivé otázce přístupu vůči přistěhovalcům.

Výhodná pozice

Proto se zdálo nepravděpodobné, že by mu Angela Merkelová projevila veřejně svou přízeň a proto tolik pozornosti vyvolalo jejich setkání v Bavorsku včetně společné projížďky lodí po jezeře Chiemsee. Oficiálně šlo o návštěvu předsedkyně spolkové vlády v jedné ze spolkových zemí, i když pravda jedné z nejbohatších a tedy nejvlivnějších.

Čtěte také

Téma následnictví ani nemohlo být úředně na programu, ale v politické rovině schůzka působila jako neoficiální inaugurace korunního prince. S nevyhnutelným dotazem novinářů na nástupnictví si zkušená politička Merkelová snadno poradila stručným vzkazem, že Bavorsko má dobrého premiéra. Söderovu nástupnickou ambici přímo nepodpořila, ale pochvalný tón se nedal přeslechnout.

Ať už byly titulky německých médií o neformální korunovaci v Bavorsku nadnesené, či nikoli, co nelze popřít, je řeč statistiky. Markuse Södera, ačkoli svou kandidaturu dosud neohlásil, zvláště kvůli způsobu, jakým letos na jaře zvládal nástup pandemie v zemi pod Alpami, pokládají nyní za vhodného pro kancléřský úřad dvě třetiny Němců, tedy dvakrát tolik než na jaře, takže jiní uchazeči za ním citelně zaostávají.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Málokdo je ve stejné lhůtě před volbami v tak výhodné pozici jako Markus Söder, protože už nyní má silnou podporu veřejnosti a unionistickým stranám věští průzkumy v září 2021 jednoznačnou výhru. Co by mohlo vyhlídky bavorského premiéra ještě zhatit? Nejspíše jen drastické hospodářské dopady koronakrize nebo vlastní, nečekané chyby.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio