Adam Černý: Slovinský premiér vidí v europoslancích Sorosovy loutky

22. říjen 2021

Když si politik zvolí ostrý tón, snadno překročí mez, za níž se útočnost stává kontraproduktivní. Slovinský premiér Janez Janša, který s chutí a často využívá sociální síť Twitter, to poznal poté, co na svém účtu zveřejnil diagram s třinácti europoslanci, kteří podle něj spolu s více než dvěma sty dalšími patří k „Sorosovým loutkám“ v Evropském parlamentu.

Dehonestující nálepka odkazovala na amerického multimiliardáře a filantropa maďarského původu, který v minulosti podporoval opozici v komunistických režimech včetně například Charty 77 v tehdejším Československu, ale v pravicově národoveckých kruzích je mnohdy líčen jako hybatel utajených spiknutí navíc s odkazem na jeho židovský původ, což těmto smyšlenkám dodává odpudivě antisemitský zápach.

Označení skupiny europoslanců za jeho loutky vyznívá o to urážlivěji.

Čtěte také

Když se někdo a politik zvláště vyjádří ve veřejném prostoru, pronesené výroky nezůstanou ve vzduchoprázdnu. Ve zmíněné skupině europoslanců byli zástupci sedmi různých politických směrů, takže je těžko házet do jednoho pytle, jak to předvedl slovinský premiér. Nebylo od něj ani příliš prozíravé, protože jeden z nich, Nizozemec Hans van Baalen, letos v dubnu zemřel, takže Janezi Janšovi nemůže odpovědět.

Reagovali však mnozí jiní. Předseda Evropského parlamentu Ital David Sassoli útok na europoslance označil za útok na evropské občany a nizozemský premiér Mark Rutte tweet označil za „nechutný“ a tento názor si vyslechl slovinský velvyslanec, který byl předvolán na ministerstvo zahraničí. Inkriminovaný tweet se z účtu Janeze Janši vytratil, aféra však ani zdaleka neskončila.

Vy zase bijete černochy

Nálepku „Sorosovy loutky“ si vysloužila i Nizozemka Sophie in 't Veldová, která je ve skupině europoslanců ustavené před třemi lety po atentátu na maltskou novinářku Daphne Caruanu Galiziovou a po vraždě slovenského reportéra Jána Kuciaka.

Čtěte také

Tato skupina monitoruje dodržování právního státu a základních svobod včetně svobody médií v členských zemích Evropské unie a nyní dorazila do Slovinska, kde je vztah premiéra a částí médií již nějaký čas napjatý.

Tady je třeba hledat vysvětlení, proč se Janez Janša vůči europoslancům tak ostře vymezil a proč svému nizozemskému kolegovi s odkazem na letošní vraždu novináře Petera de Vriese vzkázal, že by se raději měl starat o bezpečnost novinářů ve své zemi, a proč se řečnicky tázal, kdy tito europoslanci dorazí také do Paříže nebo Berlína.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Tady je třeba připomenout, že de Vriesův případ má ryze kriminální a nikoli politické pozadí a že monitorovací skupina se nevěnuje výhradně Slovinsku, protože postupně už navštívila osm členských zemí unie. Janšova reakce se tak podobá vtipu ze sovětských časů, kdy na otázku, jaké je u vás postavení inteligence, se z Moskvy ozvalo „vy zase bijete černochy“.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio