Adam Černý: Sarkozy by si mohl trest odsedět doma s náramkem na ruce. Ještě mu ale může pomoct Evropský soud pro lidská práva

10. březen 2021

Pařížský soud uznal před týdnem vinným bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Za korupci a obchodování s vlivem ho odsoudil k jednomu roku vězení a dvěma letům podmíněného trestu. Sarkozy se tak stal první hlavou státu, která stanula před soudem a byla odsouzena. 

Trest by si hyperaktivní politik zřejmě mohl odsedět doma s elektronickým náramkem na ruce. Francie proces sledovala s velkým zájmem. Je to skutečně nevídané, aby hlava státu, byť bývalá, stála před soudem a byla odsouzena, říká v pořadu Jak to vidí... zahraničněpolitický komentátor Adam Černý.

Jediné, s čím by se to snad dalo trochu srovnat, je domácí vězení a přikázané veřejně prospěšné práce pro Silvia Berlusconiho. A je tu také případ Sarkozyho předchůdce Chiraca, který však nebyl souzen za věc spojenou s výkonem prezidentského úřadu. Navíc Chirac kvůli vysokému věku k soudu nechodil a rozsudek byl spojen s pokutou, dodává Černý.

Symbol republiky

Že jde skutečně o skandál prvního řádu, není dáno jen tím, že byl odsouzen nejvyšší představitel státu a symbol republiky, ale také tím, že se Sarkozy ještě může odvolat.

Čtěte také

Co je však ještě důležitější, je podle Adama Černého to, že v několika málo týdnech bude následovat proces kvůli nelegálnímu financování Sarkozyho volební kampaně z roku 2007.

Tento proces se opírá o podezření, že Sarkozy přijal až 50 milionů eur od tehdejšího lybijského diktátora Kaddáfího. A to je věc, která pokud se prokáže, daleko převýší rozměry dosavadního skandálu.

Sarkozy není bez naděje

Nicolas Sarkozy se cítí být obětí obrovské nespravedlnosti, a hodlá se tedy odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva. Podle Adama Černého není jeho odvolání úplně beznadějné.

Rozsudek, který byl vynesen nyní, se mimo jiné opírá o odposlechy mezi Sarkozym a jeho advokátem. A to je věc velmi citlivá, protože ze zásady by komunikace mezi klientem a advokátem měla být důvěrná. Na druhé straně stojí argumenty, že porady by neměly směřovat k trestnému činu.

Věc je tedy trochu nejednoznačná. Ale už to, že bývalý prezident stojí před soudem, je pro řadu lidí velké zadostiučinění. Vůbec poprvé totiž veřejnost vidí, že i tak vysoce postavený člověk může stanout před soudem a může být odsouzen, uzavírá Adam Černý.

Další témata rozhovoru: soudní spory francouzských politiků; technokrat coby naděje italské politiky a ekonomiky; interview prince Harryho a jeho ženy Meghan a reakce Buckinghamského paláce.

Spustit audio

Související