Adam Černý: Rodinné psychodrama u Le Penových

9. květen 2015

Blesky ohlašující rodinnou bouři byly patrné už před několika týdny. Když se pravicově populistická Národní fronta v prvním kole departementálních voleb počtem získaných hlasů vyhoupla na druhé místo a jednoznačně porazila vládnoucí socialisty, zakladatel Jean-Marie Le Pen osvědčil svůj starý zvyk.

Ve chvíli triumfu dal přednost provokaci před zajišťováním dobytých pozic. Ani na chvíli neváhal, když se ho novináři dotázali, zda trvá na svém názoru, že vyhlazovací plynové komory nacistického režimu byly jen detailem v historii druhé světové války.

Svůj názor nejen potvrdil a o pár dní navíc vyjádřil svůj obdiv k režimu ve Vichy, který s nacisty kolaboroval, a osobně jeho vůdci maršálovi Pétainovi.

Zaskočil tak svou dceru Marine Le Penovou, která od roku 2011, kdy od něj převzala předsednictví, se Národní frontu snaží zbavit extremistické pověsti a otevřít ji tak prostor k získávání dalších hlasů.

Čtěte také

V tomto ohledu se liší od svého otce, který neusiloval získat moc, ale s chutí si užívá postavení politického provokatéra.

Odlišné koncepce zakladatele a jeho nástupkyně přiostřené vztahem mezi otcem a dcerou nevyhnutelně směřovaly ke střetu, který se Marine Le Penová tento týden rozhodla rozhodnout.

Vedení Národní fronty v reakci na poslední výroky svému čestnému předsedovi a zakladateli pozastavilo členství. Otec Le Pen reagoval bouřlivě a pustil se do otevřeného souboje.

Jean-Marie Le Pen může být pro stranu své dcery mnohem nebezpečnější vně stranických struktur než v jejich řadách

Nejenže prohlásil, že případná výhra jeho dcery v prezidentských volbách by byla skandální, ale navíc svému výpadu dodal i ryze osobní osten. Své nejmladší dceři Marine doporučil, aby se co nejdříve vdala, protože potom by už nenosila jeho příjmení.

Neomalený výpad samozřejmě vyvolal vlnu pozornosti, která však nemohla překrýt fakt, že v souboji s otcem má dcera navrch.

Z průzkumů vyšlo, že podle názoru 86 procent stoupenců Národní fronty výroky Jeana-Marie Le Pena straně škodí. Marine byla jistě spokojena, když si přečetla, že její vyhlídky prezidenství nepoklesly, protože její kandidaturu podporuje 25 procent voličů.

Čtěte také

Na rozchod v rodině Le Penových bylo založeno už dávno a nyní jsme pouze svědky konce partie, k němuž směřovaly mnohé předchozí tahy.

Jedním z dalších, o nichž se často mluví, by mohlo být přejmenování Národní fronty na uskupení, které by přímo odkazovalo na jeho vůdkyni. Registrovaná značka „Bleu Marine“ je již nějaký čas k dispozici.

autor: Adam Černý
Spustit audio