Adam Černý: Rakušané chtějí změnu. Jaká bude ve skutečnosti?

16. říjen 2017

Jeden srozumitelný vzkaz rakouští voliči v neděli vyslali, a to že si přejí změnu. Není však zcela jasné, jak tato změna, kterou s největší pravděpodobností ztělesní koalice znovuzrozených lidovců a Svobodných, bude vypadat.

Na první pohled by to mělo být snadné, protože obě strany budou příští rakouskou vládu sestavovat s pocitem úspěchu, protože oběma ve srovnání s minulými volbami přibyli voliči.

Tady je třeba připomenout, že lidovci i Svobodní uspěli díky prosazování podobných, ne-li dokonce totožných témat, takže je namístě otázka, zda si nebudou vzájemně nejen spojenci, ale také bezprostředními konkurenty.

Pro evropskou politiku bude důležité, kde bude rakouská vláda pod vedením čerstvého šéfa lidovců Sebastiana Kurze a šéfem svobodných Heinzem-Christianem Strachem, který po Kurzovi s největší pravděpodobností převezme ministerstvo zahraničí, hledat spojence.

Zdálo by se, že jednou z možností by mohlo být další sbližování se zeměmi visegrádské čtyřky, ale možnosti takové spolupráce limituje fakt, že z V4 je pouze Slovensko členem eurozóny, zatímco ostatní tři - Česko, Polsko a Maďarsko - se k přijetí společné evropské měny stavějí přinejmenším zdrženlivě.

Sebastian Kurz, šéf rakouských lidovců, kteří zvítězili ve volbách

Varování pro levici v Evropě

Vídeň proto bude i nadále udržovat intenzivní vztahy s Berlínem, i když nová vládní koalice je politickými názory mnohem blíže bavorským křesťanským sociálům.

Výsledek rakouských voleb zapadá do kontextu posunu, který je patrný i v jiných evropských zemích. Na příkladu třeba Nizozemska bylo vidět, že uspět dokážou politici, kteří po svém zpracují téma, které vycítí a vnesou do veřejného prostoru populisté, ale umějí je zařadit do odlišného kontextu.

Takto letos na jaře v Nizozemsku uspěl tehdejší premiér Mark Rutte a podobně se to podařilo tuto neděli i Sebastianu Kurzovi, který jako historicky nejmladší ministr zahraničí významně přispěl k tomu, že se podařilo uzavřít takzvanou makedonskou imigrační trasu. Jeho odpovědnost v kancléřském křesle bude nevyhnutelně mnohem větší.

Šéf rakouských Svobodných Heinz-Christian Strache

Důležité bude sledovat chování druhého partnera příští vládní koalice, Svobodných. Ti do ní pod vedením Heinze-Christiana Stracheho vstupují poučeni zkušeností zpřed 17 let, kdy uzavřeli spojenectví s lidovci, ale potom neunesli vládní odpovědnost a začali se mezi sebou vzájemně napadat a tříštit.

Evropské levici rakouská volební neděle přinesla důrazné varování. Možná, že konečný výsledek udrží socialisty na druhém místě, to však nic nemění na tam, že pokud nedokážou reagovat na změny ve společnosti a oslovovat zvláště mladé voliče, nahradí je, tak jako například ve Francii, někdo jiný.

Vítěz rakouských voleb Sebastian Kurz s přítelkyní Susanne Thierovou
autor: Adam Černý
Spustit audio